• Haberler
  • Ekonomi
  • Tapuda vergi kaçıranlara MEVA şoku! 9 bin kişiden açıklama istendi

Tapuda vergi kaçıranlara MEVA şoku! 9 bin kişiden açıklama istendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi sayesinde tapu işlemlerinde vergi kaçıran 9 bin 150 kişi tespit edildi. Bu kişilerden tapu beyanları ile gerçek değer arasındaki farkı açıklamaları istendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Geliştirilen Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi ile bu yıl el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz detaylı bir şekilde incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda, tapu beyanları ile gayrimenkullerin gerçek değerleri arasındaSignificant fark saptanan 9 bin 150 kişiden açıklama talep edildiği bildirildi.

Bakanlık, özellikle gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemleri üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları yakın takibe aldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisinin bir parçası olarak hayata geçirilen MEVA Sistemi, gayrimenkul işlemlerindeki vergi kayıplarını önlemeyi amaçlıyor.

MEVA Sistemi Nasıl Çalışıyor?

GİB Teknoloji ekiplerinin geliştirdiği coğrafi bilgi sistemi tabanlı MEVA uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki beyanname, bildirim, yoklama bilgileriyle birlikte tapu ve kadastro kayıtları, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi bilgileri, gayrimenkul ilanları ve değerleme uzman raporları gibi çeşitli kaynaklardaki verileri entegre ediyor. Sistem, bu bilgileri harita üzerinde görsel olarak sorgulayıp analiz etme imkanı sunarken, özel algoritmalar aracılığıyla gayrimenkullerin gerçek alım satım ve kira bedellerini de tespit edebiliyor.

Denetim Süreçlerine Güçlü Katkı

MEVA Sistemi, gayrimenkullerin gerçek piyasa değerlerini belirleyerek vergi denetim süreçlerine önemli bir ivme kazandırıyor. Kısa bir süre önce 81 il merkezindeki defterdarlıklarda kullanılmaya başlanan sistem sayesinde, kurulan özel ekipler veri odaklı analizler ve denetimler gerçekleştirebiliyor.

Alım Satımda Gerçek Değer Analizi

Sistem, son 2-3 ayda gerçekleşen alım satım işlemlerini analiz ederek tapuda beyan edilen bedeller ile gerçek satış tutarlarını karşılaştırıyor. Bu sayede, tapuda gerçek değerinden daha düşük bedelle işlem yapıldığı tespit edilen taşınmazların alıcı ve satıcılarından açıklama isteniyor. Açıklama talep edilen kişiler, herhangi bir cezai işlem uygulanmadan pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harcı yatırabiliyor. Ancak, açıklamaları yetersiz bulunan ve gönüllü ödeme yapmayanlar ise vergi incelemesine sevk ediliyor.

İlk Aşamadaki Çarpıcı Sonuçlar

Yapılan ilk aşama analizlerinde elde edilen sonuçlar dikkat çekici:

  • 16 binden fazla taşınmaz incelendi.
  • 9 bin 150 kişiden açıklama talep edildi.
  • 2 bin 475 kişi gönüllü olarak 5,9 milyar TL'lik alım satım bedeli artışı üzerinden 113,9 milyon TL tapu harcını cezasız ödedi.
  • Uyum göstermeyen mükellefler hakkında vergi incelemesi başlatıldı.
  • Eksik harcın gönüllü ödenmemesi halinde %25 vergi ziyaı cezası uygulanacak.

Kira Gelirleri de Radarda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA'nın kısa zaman içinde ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde aktif olarak kullanılmaya başlanacağını duyurdu. Bu sayede vergi daireleri, sorumluluk alanlarındaki tüm gayrimenkulleri harita üzerinden anlık bilgilere ulaşarak takip edebilecek. Bu gelişme, alım satım işlemlerinde gerçek değerlerin beyan edilmesinin yanı sıra, kira geliri elde eden ve beyanname vermesi gereken mülklerin de kolayca tespit edilmesini sağlayacak. Bakanlık, gayrimenkul alım satımında düşük beyanda bulunan vatandaşlara, açıklama beklenmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak harçlarını cezasız ödeme çağrısında bulundu.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!