Sağlık-Sen Başkanı Memiş: Sgk'da Reformlar Devam Etmeli
Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık

ANKARA (ANKA) – Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sosyal güvenlik hizmetlerinin niteliğin artırılması, sistemin sürdürülebilir düzeye çıkarılması, sistemik risklerin minimum seviyeye indirilmesi için reformlara devam edilmesi gerektiğini söyledi.
SGK'nın Ankara'da yapılan 4. Olağan Genel Kurulunda konuşan Memiş, sosyal güvenlik ve sosyal güvenlikle doğrudan ilişki içinde olan sağlık ve sosyal yardım alanında önemli mesafeler alındığını, ancak iyinin daha iyisi ve mükemmeli olduğunu vurguladı. Hastane ve ilaç kuyruklarının bugün tarih olduğunu belirten Memiş, “Dün her ilaca erişemiyorduk, vefat eden hastasını dahi morgdan alamayan vatandaşlarımız vardı. Sosyal güvenlik ve sağlıkta yaşanan değişim ve dönüşümlerin, gelişmeler fazla” dedi. Memiş, sosyal güvenlik hizmetlerinin niteliğin artırılması, sistemin sürdürülebilir düzeye çıkarılması, sistemik risklerin minimum seviyeye indirilmesi için reformlara devam edilmesi gerektiğini belirtti. Kurumun zayıf yönlerini güçlendirici, güçlü yönlerini geliştirici çalışmaların yapılmasına karşın, orta ve uzun vadede Kurumun hizmet alanına yönelik riskler ve tehditlere de odaklanılması gerektiğini kaydeden Memiş, ekonomik istikrarsızlığın ve ekonomik krizlerin sosyal güvenlik sisteminde kapsamlı bir hasar bıraktığın bildirdi.
-“HAYATIN HER ALANINDA REFORM SÜREÇLERİ YENİDEN BAŞLATILMALI”-
Memiş, yakalanan siyasi istikrar sonrası yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırma ve çatışmaları bir kenara bırakarak işsizlerimize iş ve aş bulma zamanının başladığını kaydetti. Hayatın her alanında reform süreçlerinin yeniden başlatılması gerektiğini de belirten Memiş, “Riskleri fırsata, fırsatları kazanıma dönüştürme zamanı diyoruz. Sosyal güvenlik sisteminin güçlü olduğu ülkelerde suç oranları düşük, sosyal problemler daha azdır. Bu noktada, önleyici sosyal güvenlik ve koruyucu sağlık alanına odaklanma zamanı diyoruz” ifadelerini kullandı.
“Gerek mevzuat gerekse uygulama noktasında karşılaşılan sorunların çözümü ve hizmet alan kitlenin ve hizmet sunan kamu görevlilerinin memnuniyet düzeyini olumsuz etkileyen sonuç ve süreçlerin değişimi konularında mutlaka adım atılması gerekiyor.”
-“KURUM PERSONELİNE İLİŞKİN CİDDİ İYİLEŞTİRMELER YAPILMALI”-
Sosyal güvenlik ve sağlık sisteminde vatandaş memnuniyetinin katlanarak büyümesine karşın, Kurum çalışanlarının memnuniyetinin aynı oranda artmadığının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını söyleyen Memiş, kurum personeline ilişkin ciddi iyileştirmelerin yapılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:
“Hizmet alanları ve hizmeti sunanları aynı anda, birlikte ve aynı oranda memnun etmek mümkündür. Toplumun yarınını güvence altına almakla sorumlu olan Kurum, kurumsal başarısının geleceği açısından, personelini de güvenceye alma konusunda duyarlı ve istekli olmalıdır. Bu bakımdan kurum personeline yönelik ciddi iyileştirmelerin, yeni hak zeminlerinin, mevcut haklara ilişkin konu ve sayı odaklı kapsam artışlarının mali, sosyal ve özlük hakları bağlamında hayata geçirilmesi gerekir. Kurumun gerek merkez gerekse taşra birimlerinin hizmet binalarında, otomasyon sistemlerinde, hizmete erişim imkanlarında ortaya konan ciddi değişim, Kurum personeli bağlamında da ortaya konmalıdır. Memur Sen olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, toplumun sosyal güvenlik noktasındaki ihtiyaç ve beklentilerini karşılama konusunda gösterdiği hassasiyeti kendi personelinden esirgemeyeceğine inanıyor ve bu konudaki beklentimizi ifade ediyoruz.” (ANKA)
