Muğla Depremi korkuttu! Uzmanlar: '8,5-9 büyüklüğe kadar çıkabilir'
AFAD tarafından Marmaris merkezli 5,8 büyüklüğünde bir deprem duyuruldu. Muğla, İzmir, Aydın ve Antalya'da da hissedilen sarsıntıda bir kişi yaşamını yitirirken, uzmanlar Ege-Akdeniz hattındaki levha sınırı hareketliliğine ve olası büyük depremlere dikkat çekti.
Muğla'da dün gece saat 02.17'de yaşanan 5,8 büyüklüğündeki deprem, bölge halkında büyük paniğe neden oldu. AFAD verilerine göre Marmaris'e 10,43 kilometre uzaklıkta ve 67,91 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Muğla'nın yanı sıra İzmir, Aydın ve Antalya gibi çevre illerde de hissedildi. Sarsıntının etkisiyle panikatak geçiren 14 yaşındaki bir genç, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Toplamda 60'tan fazla vatandaşın etkilendiği deprem, son dönemde bölgede üst üste yaşanan sarsıntıların en büyüğü oldu. 14 ve 22 Mayıs tarihlerinde de Muğla yakınlarında iki büyük deprem meydana gelmişti.
"Benzer Depremlerin Yaşanması Kaçınılmaz"
Ege ve Akdeniz açıklarında son zamanlarda artan deprem aktivitesini değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, önemli açıklamalarda bulundu. Pampal, bu bölgenin bir levha sınırı olduğunu ve tarihsel kayıtlara bakıldığında geçmişte çok sayıda büyük depremin meydana geldiğini belirterek, "Bu nedenle gelecekte de benzer depremlerin yaşanması kaçınılmaz" dedi.
Yüksek Odak Derinliği ve Levha Sınırı Hareketliliği
Prof. Dr. Pampal, Marmaris depreminin en önemli farkının yaklaşık 70 kilometre gibi yüksek bir odak derinliğine sahip olması olduğunu vurguladı. Karada meydana gelen depremlerde bu derinliğin genellikle 7 ila 10 kilometre arasında değiştiğini belirten Pampal, levha sınırlarında odak derinliğinin çok daha fazla olup 70 kilometreye kadar inebildiğini ifade etti. Pampal, "Bu da bu tür depremleri diğerlerinden ayıran önemli bir özellik. Levha sınırlarının aktif olduğunu ve burada büyük depremlerin meydana geldiğini biliyoruz. Söz konusu depremler, Afrika levhasının alta dalarak Anadolu levhası altına girdiği bölgede oluşuyor" şeklinde konuştu.
"8,5-9 Büyüklüğünde Depremler Olabilir" Uyarısı
Ege ve Akdeniz'i bir bütün olarak değerlendirdiğinde bu bölgede Ege Dalma-Batma Zonu (Helen Yayı)'nın yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu yayının kuzey-güney doğrultusunda gerilen ve genişleyen bir bölge olduğunu söyledi. Pampal, bu yayın aynı zamanda "Kıbrıs Yayı" adı verilen ikinci bir yay daha çizerek Kıbrıs'tan geçip Antakya'ya doğru devam ettiğini ve Doğu Anadolu Fay Zonu ile Ölü Deniz Fayı ile kesiştiğini belirtti. Prof. Dr. Pampal, bu bölgede 8 ile 8,5-9 büyüklüğünde depremlerin meydana gelebileceği uyarısında bulunarak, geçmişte bu büyüklükte depremlerin yaşandığını hatırlattı. Bu açıklamalar, bölgedeki deprem riskinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bakmadan Geçme





