Aç karnına kahve içenler dikkat! Uzmanlar aç karnına kahve içmenin etkilerini açıkladı

Aç karnına kahve içenler dikkat! Uzmanlar aç karnına kahve içmenin etkilerini açıkladı
Günlük hayatımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kahveyi bazen aç karnına bazen de yemeklerden sonra tüketiriz. Peki, aç karnına kahve içmek kötü mü? Uzmanlar aç karnına kahve içmenin etkilerini açıkladı.

Aç karnına kahve içmenin etkilerini açıklayan Massachusetts General Hospital’dan Gastroenterolog Dr. Trisha Pasricha, konuyla ilgili değerlendirmelerini The New Yortk Times’a anlattı. Aç karnına tükettiğimiz kahvenin olası zararlarını açıklayan Pasricha, önemli açıklamalara imza attı.

Aç karnına kahve içmek zararlı mı?

Massachusetts General Hospital’dan Gastroenterolog Dr. Trisha Pasricha, pek çok insanın sabahları bir fincan kahve ile güne başladığını belirterek, bir şeyler yemeden içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceğini, akne, saç dökülmesi, şişkinlik, anksiyete, ağrılı regl ve tiroid gibi diğer hastalıklara yol açabileceği fikrinin, şüphe kadar popüler olduğunu da belirtti. Amerikan Gastroenteroloji Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Kim Barrett, araştırmacıların 1970’lerden itibaren kahve içmenin yararını ve zararını, özellikle de bağırsaklar ile ilgili ilişkisini araştırdıklarını belirtti. Bunun yanı sıra midenin kahve de dahil olmak üzere her türlü tahriş edici maddelere karşı dayanıklı olduğu bildirildi.

“Midenin kendini korumak için pek çok yolu var”

Dr. Barret, midenin kendini korumak için pek çok yolu olduğunu belirterek; “Örneğin, mide zarı ile yediğiniz şey arasında güçlü bir kalkan oluşturan kalın bir mukus tabakası salgılar. Bu kalkan aynı zamanda mideyi yiyecekleri parçalamak için gereken kendi doğal asidik ortamından da korur. Midenin savunmasının aşılası için çok sert bir madde tüketmeniz gerekir çünkü mide sürekli olarak olumsuz ve zarar verici bir ortamdadır” ifadelerini kullandı. 

Kahve bağırsakları nasıl etkiliyor?

Dallas’ta bulunan Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi’nden İç Hastalıkları bölümü şefi olan Dr. Byron Cryer, alkol, sigara dumanı, bazı nonsteroid antienflamatuar ilaçlar gibi tahriş edici maddelerin midemizin doğal savunma mekanizmalarını değiştirdiğini, iç yüzeyine zarar verdiğini belirtti. Bazı tahriş edici maddelerin mideyi asit ve ülser oluşumuna karşı daha savunmasız hale getirebildiği, çok sayıda büyük çalışmada kahve için böyle bir durumun söz konusu olmadığı kaydedildi. Örneğin; 2013 yılında Japonya’da yaşayan 8 binden fazla kişi üzerinden yapılan çalışmada, günde üç ya da daha fazla fincan kahve içenler arasında bile mide ya da bağırsakta ülser oluşumu arasında bir ilişki bulunamadı