Kamuda çalışan tüm memur ve işçileri ilgilendiren açıklama! Yüzbinlerce meslek kodu mağduru oluştu

Kamuda çalışan tüm memur ve işçileri ilgilendiren açıklama! Yüzbinlerce meslek kodu mağduru oluştu
Kamuya ilk etapta farklı meslek kodundan girmiş lakin daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra etmiş yüzbinlerce kamu çalışanları var. Şimdi yeni çıkan kanun ile kamuda çalışan yüzbinlerce memur ve işçi mağdur edildi. Buna ilişkin açıklama bugün geldi.

Samsun Milletvekili Erhan Usta bugün Kamuda çalışan tüm memur ve işçileri ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin Usta şu bilgileri paylaştı;

Şimdi, meslek kodu mağdurları var, KHK’yla bunları geçirmişiz. Bakın, işte, bu insanların hepsi “temizlik elemanı” diye alınmış ama işin ilk gününden itibaren yirmi yıl boyunca, bakın, çalıştığını ifade eden insanlar geldi, bunlar devletin kayıtlarında var. Yani diyor ki işte: “Ben veri hazırlama işi yapıyorum, bilgisayar teknisyeniyim. Bilmem ki ben hangi ihaleyle alındım.” Ve bu insanlar yirmi yıl boyunca bu işi yapmış.

Şu anda kurumlar bunlara diyor ki: “Sen gideceksin, orada yapacaksın.” Veya işte bunu bir tehdit olarak kullanıyor. “Biz statü farklılığı istemiyoruz, biz maaşımız da değişsin istemiyoruz; biz kamu işçisiyiz, hiçbir şey istemiyoruz ama meslek kodumuz verilsin, bu tanımlansın -ve biz kendi meslek kodumuzu- yaptığımız iş tanımlansın, böyle bir farklılık olmasın.” diyor. Çok haklı bir talep, buna kulak tıkamamak lazım.

Yardımcı hizmet sınıflarıyla ilgili problem var. 110 bin yardımcı hizmet sınıfı personeli var. Şimdi, biliyorsunuz, bu KHK’den geçirilenlere aslında bu işlemler yapılıyor.

Bu yardımcı hizmet sınıfında olan insanlardan işte girmiş işe, sonradan liseyi bitirmiş, üniversiteyi bitirenler, hatta çok az olabilir sayısı ama doktora yapanların dahi bunların içerisinde olduğu ifade ediliyor. Talep edilen şey şu, çok haklı bir talep: “Devletin sistemi işletilsin. Görevde yükselme sınavları açılsın ve biz bu sınavlara girelim; bu sınavlarda hak edersek yükseliriz, yardımcı hizmetler sınıfından diğer sınıflara geçeriz.” diyorlar. Böyle bir talep çok haklı bir talep. Bunlara niye kulak tıkanıyor? Kaç
yıl? On altı, on yedi yıldır görevde yükselme sınavı açmayan kurumlar var; bu, kabul edilebilir bir şey değil.

Bizim devlet olarak iş gücümüzü, insan kaynağımızı eğitimiyle uygun şekilde çalıştırma zorunluluğumuz var. Devletin etkin ve verimli çalışması gerekiyor. Dolayısıyla bu yardımcı hizmetler sınıfında sorunların çözülmesini Hükûmetten talep ediyoruz.