Emekli olduktan sonra çalışanlar dikkat! Yargıtay'dan karar çıktı: O tarihten sonra tazminat alamıyorsunuz!

Emekli olduktan sonra çalışanlar dikkat! Yargıtay'dan karar çıktı: O tarihten sonra tazminat alamıyorsunuz!
Yargıtay tarafından alınan karar ile birlikte emekli olan vatandaşların emekli olduktan sonraki süreçte çalışsalar bile kıdem tazminatı konusunda günlerin sayılamayacağı ortaya çıktı. İşte detaylar...

Yargıtay tarafından karar tüm emeklileri ilgilendiren bir karar çıktı. Karar ile birlikte emekli olmuş kişilerin iş yerinden alması gereken tazminatlarını almaları için emeklilik sürelerinden hesaplama yapılacağı öğrenildi. Bunun üzerine emekli olan ya da emekli olmak isteyen pek çok vatandaş konu ile ilgili Yargıtay tarafından alınan bu kararın detaylarını merak etmeye başladı. 

Çalışan bir kişi İş Mahkemesine giderek kıdem tazminatının tatil ve izin günlerine ait olan tahsilini istedi. Konunun Yargıtay'a taşınmasının ardından ise pek çok emekliyi ilgilendiren karar ortaya çıktı. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin kıdem tazminatı almak istedikleri zaman iş yerleri ile olan hesaplamalarda yaşanan sorunlara adeta Yargıtay son noktayı koymuş oldu. 

Emekli olması halinde işi bırakmak yerine çalışmaya devam eden kişiler kıdem tazminatını hesaplarken hangi günleri hesaba katacağı oldukça merak ediliyordu. Emekli olan bir kişinin kıdem tazminatı alırken emekli olduğu zamandan sonraki sürecin dahil edilip edilmeyeceği büyük bir merak konusuydu. 

YARGITAY'DAN KARAR ÇIKTI! 

Yargıtay konu ile ilgili adeta bir örnek niteliğinde karar verdi. Verilen bu karar ile birlikte emekli olduktan sonra çalışan kişilerin kıdem tazminatlarını emeklilik sürecinden önceki süreç için isteyebilecekleri öğrenildi. Bu nedenle emekli olduktan sonra çalışan kişilerin emeklilik süresinden sonraki zaman dilimi için herhangi bir tazminat talep etme haklarının bulunmadığı da açıklandı. Konu ile ilgili Yargıtay tarafından verilen karar şu şekildeydi; 

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin istifa etseler dahi emeklilik öncesine ait çalışma süreleri için tazminat isteme haklarının olduğunu dile getiren Yargıtay, "Somut olayda, davacının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı ortadadır. Bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamaz ise de emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Bu sayede de konu ile ilgili pek çok iş yeri ve çalışanların merak ettikleri sorulara da cevap bulunmuş oldu.