Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a: Barış istemiyorsan gereğini yaparız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a: Barış istemiyorsan gereğini yaparız
Yunanistan'ın anlaşmayı ihlal etmesi, adaların statüsünde kurallara uymaması nedeniyle bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan çağrı geldi. Provokasyona devam edilmesi halinde, bir gece ansızın mesajı verildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a: Barış istemiyorsan gereğini yaparız - Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile kameraların karşısında geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın anlaşmayı ihlal ettiği, barış istemeyerek ortaya haksız argümanlar koyduğunu söyledi.

Roman mevkidaşıyla soruları yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'la ilişkileri ele aldı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO süreci gelişmeleri üzerine gelen soruya yanıt verdi. Türkiye'nin kaygı ve endişeleri hukuk zemininde sağlanması takdirinde gereğinin yapılacağına işaret etti.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Ada statüsü başta olmak üzere, Ege'deki ihlalleri hız kazandı. Sevilla Anlaşması gibi birtakım uluslararası kabulü olmayan haritalarla hukuksal geçerliliği olmayan argümanları karşısında haksız tavır ve tutumuna karşı yanıt geldi.

'RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, adaların silahlanmasına sessiz kalınmayacağına vurgu yaptı. Çavuşoğlu, 'Yunanistan anlaşmaları ihlal ediyor. Barışı aslında istemeyen Yunanistan. Haksız, hukuk, argümanı ortaya koyamıyor. Maalesef Yunanistan provokasyona devam ediyor. Bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Adaların statüsünü ihlalden Yunanistan’ın vazgeçmesi lazım. Ya Yunanistan geri adım atar ya da biz gereğini yaparız. Rüzgar eken fırtına biçer. Barışı istemiyorsan biz de gereğini yaparız, bir gece ansızın.' ifadelerini kullandı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya, Ukrayna Savaşı sonrası İskandinav topraklarına Rus saldırısı endişesi nedeniyle yıllardır davet edildikleri NATO'ya bu sefer istedikleri halde giremiyor. Türkiye karşıtı eylemleri uluslararası kamuoyunda 85 milyon Türk vatandaşının önünde terör örgütlerine sağladığı maddi ve lojistik desteğine yanı sıra ev sahipliği görevi pahalıya patladı. 28-30 Haziran tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde üçlü muhtıra imzalandı. Memorandum da İsveç ve Finlandiya'nın örgüte katılabilmesi için Türkiye'nin kaygı ve endişelerini gidermesi gerekliliği istenildi. Burada olumlu adımlar İsveç'ten gelmeye başladı.

Çavuşoğlu, iki ülkenin sürecine ilişkin, 'Türkiye olarak biz NATO'nun genişlemesini her zaman destekledik. Biz NATO'nun genişlemesine karşı değiliz, ama maalesef bu iki ülkede terör örgütleri destek buluyor. Madrid'deki toplantıda imzalanan ahidname gösteriyor ki beklentilerimiz karşılık buluyor. İsveç'teki yeni hükümetle birlikte olumlu adımların atıldığını görüyoruz. Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu da kaldırdıklarını söylediler. İki ülke arasında uygulamada herhangi bir ayrım yapmıyoruz.' diye konuştu.

Türkiye, son 50 yıldır Atina yönetiminin başına geçen koltuk sahibi siyasetçiler tarafından sıklıkla tahrik ve provokasyon eylemine maruz kalıyor. Fransa'nın silahlandırdığı, Almanya'nın fonladığı, İngiltere'nin siyasi mekanizmasına yardımcı olduğu Yunanistan'ın arkasında yer alan aktörlerin emir eri görevini üstlenip Ege ve Akdeniz'de Türkiye'nin elini kolunu bağlama görevini yerine getirmekte ısrarcı haksız tavırları son günlerde artışa geçti.