Danıştay'dan kamudaki güvenlik kameraları hakkında emsal niteliğinde karar çıktı! Özel hayatın gizliliğine...

Danıştay'dan kamudaki güvenlik kameraları hakkında emsal niteliğinde karar çıktı! Özel hayatın gizliliğine...
Kamuda bulunan güvenlik kameralarının özel hayatın gizliliğini bozduğu gerekçesi ile dava edilmesinin ardından Danıştay'dan karar çıktı!

Kamuda çalışanlar ve üniversite okuyan öğrenciler tarafından en çok merak edilen konuların arasında güvenlik kameraları da vardı. Güvenlik kameralarının özel hayatın gizliliğini ihlal edip etmediği konusunda merak edilenler artarken, Yargıtay'dan konu ile ilgili oldukça önemli bir karar çıktı. İşte detaylar... 

ÜNİVERSİTELERDE GÜVENLİK KAMERASI POLEMİĞİ 

Türk Eğitim Sen, üniversitelerde bulunan ve neredeyse her alanda bulunan güvenlik kameraları ile ilgili konuyu yargıya taşıdı. Üniversitelerde her yerde bulunan güvenlik kameralarının özel hayatın gizliliğine aykırı olduğunu dile getiren Türk Eğitim Sen, konuyu yargıya taşıyarak konu hakkında bir düzenleme yapılması konusunda talepte bulundu. 

MAHKEME DAVAYI REDDETTİ 

Güvenlik kameraları hakkında yargıya taşınan konu hakkında çıkacak olan karar merak konusu olmuşken, Yargıtay üniversiteler tarafında alınan bu kararın yerinde olduğunu dile getirerek davayı reddetti. Konu hakkında Yargıtay'ın davayı reddetmesinin ardından ise Türk Eğitim Sen davanın peşini bırakmadı. Davayı temyize gönderen Eğitim Sen, Danıştay tarafından olumlu bir dönüt elde etti. 

DANIŞTAY DUR DEDİ! 

Danıştay Yargıtay'ın tam tersi bir karar verdi. Kamudaki güvenlik kameralarının özel hayatın gizliliğine aykırı olduğunu dile getirerek Anayasal ilkelere bağdaşmaması nedeniyle işlemin iptal edilmesine karar verildi. 

Danıştay tarafından verilen karar; "Hizmet binaları içerisinde kamera ile izleme uygulamasının sınırlarını, usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağın bulunmaması, toplanan görüntülerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına dair bir güvencenin mevcut olmaması ve üniversite alanı içinde giriş ve çıkışlar gibi güvenlik açısından önem arz eden alanların halihazırda kamera sistemleri ile izlendiği, anfi ve derslikler gibi alanlara yerleştirilen kameraların iş yerinin güvenliğini sağlama amacını aşarak, doğrudan çalışan memurun kendisinin, diğer memurlarla ya da iş sahipleriyle ve dava konusu uyuşmazlık açısından öğrenciler ve öğretim görevlilerinin ilişkisinin ve iletişiminin ve kamu hizmetinin görülmesi sırasında yapılan her türlü haberleşmesinin gözlemlendiği kamera takip sisteminin kurulmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği ve bu haliyle temel haklar ve Anayasal ilkelerle bağdaşmaması nedeniyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekir.." şeklindeydi. 

Bu durum da tüm üniversiteleri etkilediği için hem kamuda çalışan hem de üniversite bulunan kişilerce bu kararın dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi.