Bakanlıktan sıcak açıklamalar geldi! EYT'liler ilk maaşını o tarihte alacak hemen öğrenin

Bakanlıktan sıcak açıklamalar geldi! EYT'liler ilk maaşını o tarihte alacak hemen öğrenin
EYT'liler tarafından en fazla merak edilen konulardan biri haline gelen ilk maaş tarihi hakkında Bakan Bilgin açıklama yaptı. İşte milyonların merak ettiği sorunun cevabı...

SGK Başmüfettişi İsa Karakaş bundan kısa bir zaman önce EYT konusunda merak edilenler hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalardan şüphesiz en önemlisi ise EYT'den herhangi bir şekilde geri dönüşün olmadığı konusuydu. EYT'den herhangi bir şekilde geri dönüş olup olmadığı gündem olurken Balan Bilgin tarafından yapılan açıklama da Karakaş tarafından ifade edilen bilgileri doğrular nitelikteydi. 

BAKAN BİLGİN MÜJDEYİ VERMİŞTİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından bundan kısa bir zaman önce EYT çalışmaları hakkında son durum paylaşılmıştı. Bunun ardından ise İsa Karakaş tarih vererek ilk maaşların ne zaman yatırılacağı konusunda bilgi verdi. Bakan Vedat Bilgin tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamalar şu şekildeydi; 

"Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanı'mıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz."

TBMM'DE EYT GÜNDEMİ ŞU ŞEKİLDE AÇIKLANDI! 

Meclis'in yeniden açılması ile birlikte gündemin neler olacağı ve EYT düzenlemesinde nelerin yer alacağı konusuna da açıklık getirildi. İsa Karakaş tarafından yapılan açıklama şu şekildedir;

“1 Ekim TBMM açılışı: Ekim ayında öncelikli olarak kamuda çalışan sözleşmelilerin kadroya alınması çalışmaları,
15 Ekim merkezî bütçe görüşmeleri: En geç 31 Aralık 2022 günü itibarıyla Resmî Gazete’de yayımlanması, Aralık ayı içinde EYT yasa teklifinin TBMM’de görüşülmesi.

Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilecektir. Yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı olması değerlendirilmektedir.

Emekli aylığına genel olarak emeklilik talebini takip eden aydan itibaren hak kazanılmakla birlikte sigortalılık statüsüne göre işlemler değişmektedir." 

EYT'DE İLK MAAŞ TARİHİ BELİRLENDİ! 

Bu açıklamaların yanı sıra 2023 senesinin ilk aylarında verilmesi konusunda düşünceler yer alırken İsa Karakaş tarafından konu ile ilgili açıklamalar;

"Buna göre; SSK ve Bağ-Kur sigortalılardan emeklilik aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki, Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden, Emekli Sandığı (4/1-c) sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık hâline tabi olarak çalışmamış olanlar ile kontrol muayenesi sonucu aylığı kesilenlerden yaşlılık aylığına hak kazananlara ise istek tarihini takip eden, ay başından itibaren aylık bağlanmaktadır.

Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilse ve yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı kabul edilse bile EYT’lilerin en erken 2023 yılı şubat ayında emeklilik maaşına kavuşabilecekleri kanaatindeyim. Keza EYT’liler çıkarılacak yasanın yürürlüğe konacağı ocak ayında emeklilik dilekçelerini verse bile açıklanan SGK mevzuatı gereğince takip eden şubat ayından itibaren maaş alabileceklerdir.” şeklindeydi. 

Böylelikle de en erken tarih olarak 2023 yılının Şubat ayı ilk maaş tarihi olarak verildi. Fakat onaylama tarihi olarak ise 2023 yılının Ocak ayı şeklinde düşünüldüğü açıklandı.