Bakan Yanık: Engellilere hizmette hem nicelik hem de nitelik artacak

Bakan Yanık: Engellilere hizmette hem nicelik hem de nitelik artacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ankara'nın Altındağ ilçesinde temel atma projesine katıldı. Engelli vatandaşlar arasında şimdiye kadar hizmet için bekleyen olmadığını belirtti.

Bakan Yanık: Engellilere hizmette hem nicelik hem de nitelik artacak - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2002 yılında AK Parti'nin göreve geldiği an 2 bin 600 engelli vatandaşın yardım için sıra beklendiğine değindi. Artık böyle bir durumun olmadığı ve hiçbir vatandaşımızın hizmet için sıra beklemediğini söyledi.

Ankara Altındağ'da vatandaşın hizmetine sunulacak Gündüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim, spor ve gündelik hayatta yaşam gibi olanaklar için temel atma törenine katılan Bakan Yanık, 'Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nı hatırlatarak sosyal yaşamda daha aktif, etkin ve doğal katılımı sağlamak adına engelli vatandaşlarımız için tüm imkanları sahaya sürdüklerini belirtti.

SOSYAL POLİTİKA ANLAYIŞI

Bakanlığın yürüttüğü hizmetlerde amacın, aileyi merkeze alarak sosyal politika anlayışı üzerinden hareket edildiğine değinen Yanık, 'Bu anlayıştan hareketle, engelli bireylere ilişkin hizmetlerde de onların huzur ve güven içinde bulunacakları, kendilerini geliştirebilecekleri, ihtiyaç duydukları sevgi ve bakımı alabilecekleri aile odaklı çalışmalara yoğunlaşıyoruz. Engelli vatandaşlarımızı ve yakınlarını aile bütünlüğü içinde destekleyecek hizmetler geliştiriyoruz.

Engelli aylığı, engelli yakını aylığı, evde bakım yardımı, sosyal yardım ve gündüz bakım hizmetlerini birbirini tamamlayıcı şekilde sunuyoruz. Bu desteklerin yeterli olmadığı durumlarda kurumsal bakım hizmetlerimizi devreye alıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Gündüzlü kurum hizmeti sayesinde ailelere bakım desteğinden engelli bireylere her vakit katkı sunulduğu ve sunulmaya devam edilecek. Kamu ve özel sektör kuruluşlarınca hizmet verebilmek için iş birliğini artırmak için yeni çalışmalar yapıldı.

ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK AKTİF YAŞAM MERKEZİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Deryan Yanık, göreve geldiklerinde 2 bin 600 engelli vatandaşın hizmet için sıra beklendiğini hatırlattı. Yanık, 'Şu anda bakım için sıra bekleyen tek bir engelli vatandaşımız elhamdülillah yok. Engelli bireylere en yakın noktalarda kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarca hizmet verilebilmesinde iş birliğini artırmak için 'Engelli Bireylere Yönelik Aktif Yaşam Merkezi Yönetmeliği'ni hazırladık. İnşallah, yakında yayınlayacağımız yönetmelikle, Bakanlığımız ve ilgili paydaşlarla iş birliği artacak, verimlilik güçlenecek, engellilere hizmette hem nicelik hem de nitelik artacak.' açıklamalarında bulundu.

Engelli Yaşam Merkezi, 5 bin metrekare kapalı alana kurulacak. Proje, engelsiz bireylerin grup halinde rahatlama bahçesi, fizyoterapi, panik, sağlık odası ve sesli okuma kütüphane mekanları ve daha fazlası olacak. Son dönemlerde bakanlık özellikle Haziran 2022 döneminde yükselişe geçirdiği sosyal destek programlarıyla vatandaşın mağdur olmaması adına çalışmalarını genişletti.