Asgari ücrette komisyon öncesi teklif edilen ücret belli oldu! Yeni konuşulan rakam görenleri üzecek

Asgari ücrette komisyon öncesi teklif edilen ücret belli oldu! Yeni konuşulan rakam görenleri üzecek
Aralık ayında bir araya gelecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi gündemde yankı uyandıran yeni tahminler geldi. Komisyon öncesi teklifler gelmeye başladı. Yeni koşulan rakam görenleri üzebilir.

Asgari ücrette komisyon öncesi teklif edilen ücret belli oldu! Yeni konuşulan rakam görenleri üzecek - Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında bir araya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, işçi ve işveren sendikaları başkanı ve kamuoyunda yapılan anket çalışmaları yeni yılda asgari ücrete gelecek zam oranında etkili olacak. Asgari ücrette yeni rakam görenleri üzecek, tartışmalara neden olan açıklama paylaşıldı.

2023 Ocak ayında en az 16 milyona yakın asgari ücretliyi yakından ilgilendiren gelişmede rakamın nasıl şekilleneceğine ilişkin detaylar Aralık ayında belli olacak. Yeni yıla girmeden önce toplanacak komisyon, masada sadece geniş kapsamlı çalışma yürütecek. Vatandaşların beklentisi karşılanacağı söyleniyordu. Ancak araştırmacı yazar Haluk Özdil'den yeni bilgi geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden takipçilerine değerlendirmelerini paylaşan Özdil, asgari ücrete gelecek zam oranı ve rakam tahminini aktardı. Tahmin görenleri üzecek.

Asgari ücrette kamuoyuna yansıyan kulis bilgilerine göre, alışılagelmişin dışında bir formül izlenecek. Normal şartlarda yılın Temmuz ayı ile birlikte ikinci altı aylık periyotta açıklanan enflasyon verileri boyutunda maaşlara verilen zam, yeni yılda farklı bir yol izlenerek ciddi miktarda zam yapılacağı bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir vatandaşımızı enflasyonun altında ezdirmeyeceğiz. Gerekli bütün çalışmaları yaparak vatandaşımızın yanında olacağız mesajını verdi. Bakanlığa talimatı vererek çalışmalarda halkın talep ve önerileri göz önünde bulundurulacak.

2023 OCAK ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Haluk Özdil, sosyal medya hesabından asgari ücret ile ilgili değerlendirmesinde, 'Ben ekonomist değilim. Araştırmacı yazar olarak bazı analizler yapıyorum. 2023 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yayımlandı. 2022’de yıllık gelir 9500 dolarmış. 2023’te ise 10 bin dolar belirtiliyor. 2023 için asgari ücret 7200-7300 dolar arasında zamlanacak. Yıl sonuna doğru dolar 21-22 bandına çıkacak gibi duruyor. 30-60 lira tabi ki olmayacak. Rakamlara baktığımızda, 2023 için asgari ücret 7100 ila 7300 lira olacaktır. Tabi bu ilk 6 ay için görülen rakam.' ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gazetecilerin yönelttiği, 'asgari ücret zammı yüzde 50'nin üzerinde olur mu?' sorusuna ilişkin Bilgin, 'hayali değil, gerçekçi bir rakamın üzerinde durulması gerek' diye konuşmuştu. Yüksek zam beklentisi suya düştü tepkileri yankı uyandırmaya başladı.

Yeni yılda asgari ücrete en az yüzde 50 oranında zam uygulanması bekleniyor. İddialara göre, yüzde 50 zam gelmesi halinde 8 bin 250 TL olması ihtimali yükselmeye başladı.