40-41 yaş aralığında emeklilik müjdesi geldi. EYT'den bağımsız emeklilik müjdesi 1998-1999 doğumluları ilgilendiriyor!

40-41 yaş aralığında emeklilik müjdesi geldi. EYT'den bağımsız emeklilik müjdesi 1998-1999 doğumluları ilgilendiriyor!
Gündemin özellikle de son zamanlarda en sık konuşulan konuları arasında yer alan EYT için gözler yıl sonu ya da yıl başında açıklanacak EYT açıklamalarını bekliyordu. EYT'den bağımsız emekli olma müjdesi verildi. İşte detaylar...

Birbirinden farklı sektörlerde yer alan kişilerin en ortak hayali emekli olmak. Emeklilik yaşının geç olması ya da yaşa takılma nedeniyle emekli olamayanlar emekli olmanın yollarını ararken bu konuyla ilgili araştırmalarına devam ediyorlar. Emekli olabilmek adına bir takım şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Erken emekliliğe giden yolda en önemlisiyse yeterli prim gününü ve yaşı doldurmak oluyor. Emekli olmak adına istenilen koşulların tamamlanması dahilinde kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek işlemlerini başlayabiliyor. 

SGK ve BAĞ-KUR'luların arasında değişen prim günü 4000 güne dayanırken yaş haddi nedeniyle emeklilikte fark 1800 güne ulaşıyor. Peki erken emekli olmak için ne yapılır? Erken emekli olmanın yolu nedir? Emekliliğe erken ayrılmak için ne yapmalıyız?

ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN NE YAPILIR?

Farklı sektörlerde çalışan kişilerin en büyük ortak noktası emeklilik haline gelmiştir. Emekli olma hayali kuran milyonlarca kişi gözlerini EYT'ye çevirirken SGK ve BAĞKUR arasında 4000 günlük prim farkının kapatılması özellikle de Esnaf ve Sanatkarlar tarafından istenen bir konu haline gelmiştir. Ekonominin can damarı olarak bilinen bu kesimin prim günlerinde oluşan adaletsizlikle ilgili mutsuzlukları ise son zamanlarda en çok gündeme gelen konular arasında yer alıyor. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasanın Aralık 2022'de tamamlanacağı ve tasarlanan projenin vatandaşla buluşacağı bilgisi özellikle de 1999 öncesini yakından ilgilendiriyor. Özellikle de yurt dışında ev hanımlarının borçlanabildiği tasarısının Türkiye'de getirilmesi istenirken prim günüyle ilgili eşitliğinde sağlanması isteniliyor. 

Buna örnek vermek gerekirse kadın SSK'lıda 5000 prim günü istenirken kadın BAĞKUR'luda 7200 prim günü isteniyor. Prim günü adına eşitliğin sağlanabilmesi adına sık sık gündeme getirilen bu konu erken emekli olmak isteyenlerin hayalleri arasında bulunurken konuyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.