İran'da onaylandı! 15 bin kişi idam edilecek!
İran'da geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından İran'da binlerce kişi ayaklanmış ve protesto etmişti.
İran'da geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından İran'da binlerce kişi ayaklanmış ve protesto etmişti. İran'da hemen hemen tüm sokaklarda protesto halinde olan vatandaşlar için idam kararı çıktı.
Geçtiğimiz aylarda ahlak polisi olarak bilinen kolluk ekipleri tarafından uygunsuz türban taktığı için darp edilen Mahsa Amini tutuklanarak karakola götürülmüş ve burada güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde yere yığılarak hayatını kaybetmişti. İddialar doğrultusunda Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin nedeni gözaltına alınmadan hemen önce gördüğü darbelerden kaynaklı beyin travması oldu.
ÖLÜM CEZASI VERİLECEK!
Ülkede yetkililer konuyla ilgili iddiaları reddetseler de bu ülke genelinde protesto ve eylemlerin oluşmasının önüne geçmedi. Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından protestolar başladı. Kadın protestocular, Hamaney liderliğindeki İran rejimi karşısında kurallara uymayarak saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak bu duruma tepki gösterdi. Dünyanın dört bir yanından İran'da ki kadınlara destek geldi.
İranlı milletvekilleri ise yaptıkları açıklamada son protestolara katılanlara katı şekilde cezalar verilmesini istendi. İran Parlamentosu 227 milletvekili tarafından İmzalanan mektubun protestoculara "mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak" şekilde sert bir ceza verilmesini talep ettiği bildirilirken yapılan açıklamada "Artık halk yetkililerden, rahatsızlığa neden olan protestoculara sağlam, caydırıcı ve yasal bir şekilde ilgilenmelerini talep ediyor" diyerek tepkiyi dile getirdi.
15 BİN KATILIMCI VAR!
Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından darp edildiği iddiaları dünya genelinde yayılırken protestocular gözaltına altındı. Protestocularla ilgili alınacak kararın idam olduğu iddiaları ise gündeme damga vurdu. İran Parlamentosu bunun üzerine harekete geçtiği ve protestoya katılan kişiler için ölüm cezası verilmesini oyladı. 290 delegeden 227'si ölüm cezasına onay verdi.
Bakmadan Geçme