Sözleşmeli personele kadro teklifi komisyondan geçti! 30 gün içerisinde başvuru ve 60 günde atama

Sözleşmeli personele kadro teklifi komisyondan geçti! 30 gün içerisinde başvuru ve 60 günde atama
Sözleşmeli personele kadro teklifi TBMM tarafından kabul edilirken, söz konusu teklifin kimleri kapsayacağı, başvuru detayları ve şartları araştırılmaya başlandı. Peki, sözleşmeli personele kadro kapsamı ve şartları nasıl olacak?

Uzun süredir gündemde yer alan sözleşmeli personele kadro yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM tarafından kabul edildi. Teklife göre 28 Kasım 2022 tarihinden önce işe başlayanları kapsayacak olan bu düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içerisinde başvuru yapılabilecek.

Sözleşmeliye kadro komisyondan geçti

Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personele kadro verilmesini öngören Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Kapsam genişletiliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen bu teklife göre; Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanlardan gerekli şartları taşıyanlar, Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek üzere imam-hatip ve müezzin-kayyım unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Açıktan vekil imam-hatip ve vekil müezzin-kayyım olarak görev yapanların unvanlı memur kadrosuna ataması için düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde müracaat etmesi, geçerliliği devam eden Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı alması, sözlü veya uygulamalı sınavda başarılı olması gerekecek.

30 gün içerisinde başvuru, 60 günde atama

Kabul edilen teklife göre; 1 yıldan az süreli, ayın ya da haftanın bazı günlerinde veya günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, Devlet Memurları Kanunu’nun 4B ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler kapsamındaki sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan sözleşmeli personelin, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yazılı olarak başvurmaları halinde memur kadrolarına atanmaları gerçekleştirilecek.

Düzenleme ile mahalli idarelerde kadroya geçirilen personel, sadece mahalli idareler arasında naklen atanabilecek, kadroya geçirilen diğer personel de sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil 4 hizmet yılını tamamladıklarını tarihten itibaren nakil hakkında sahip olacaklar.

28 Kasım 2022’den öncesini kapsıyor

Devlet Memurları Kanunu’na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarında vizeli olduğu teşkilat birimine, bazıları da Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak. İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde çalışan, genel şartları taşıyanlar sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrosuna geçirilecek. Yazılı olarak 30 gün içerisinde başvuru yapanlar, bu madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atanacaklar. 

Teklife göre, 28 Kasım 2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerden görevlerinde bulunmayanların ilgili mevzuata göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmiş olanlar da bu düzenlemeden yararlanacaklar. Bu kişiler için başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarih itibarıyla başlayacak.