İkinci el araç alacaklar için kritik uyarı geldi! Büyük zam gelecek
Araç piyasası son 1 yıl içinde hiç beklenmediği kadar artışa geçti. Ciddi oranda zam uygulandı. Sıfır araç üretiminde yaşanan kriz direkt olarak 2. el araba piyasasını etkiledi. Salgın döneminde üretilmeyen araçların bedeli vatandaşlara yansıdı. O tarih işaret edilerek zam geleceği açıklandı.
Araç piyasası son 1 yıl içinde hiç beklenmediği kadar artışa geçti. Ciddi oranda zam uygulandı. Sıfır araç üretiminde yaşanan kriz direkt olarak 2. el araba piyasasını etkiledi. Salgın döneminde üretilmeyen araçların bedeli vatandaşlara yansıdı. O tarih işaret edilerek zam geleceği açıklandı.
Önümüzdeki dönem içinde yaşanması ihtimal konu başlıkları arasında ilk sırada yer alacak olan otomobil piyasasına ilişkin kötü haber geldi. Fiyatların yükseleceğine yönelik ihtimaller gelmeye başladı. Orta klasmanda yer alan araçların 500 bin ile 1 milyon 300 bin TL arası olduğu aktarıldı.
İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI SON DURUM
2. el araç alacaklara kritik uyarının gelmesiyle birlikte hareketlilik yaşandı. Elini hızlandıran vatandaşlar banka gezintisine çıktı. En uygun krediyi, hızlı sürede sağlayacak banka araştırmasında olan araç sahibi olmak isteyen kişiler, bir an önce elini hızlandırması gerekiyor. Ankara Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Gökhan Çalışkan, 'Önümüzdeki dönemde fiyatların yüzde 15 dolayında artmasını bekliyoruz. Tüketicilerimizin galerileri ziyaret ettiğinde karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri, fiyatların yüksekliğinden şikayet oluyor' diyerek konuştu.
ARAÇ PİYASASINI OLUMSUZ ETKİLEYEN NEDENLER
Ankara Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Gökhan Çalışkan, ele aldığı konu başlıkları arasında birden fazla konuya değindi. İlk olarak, 2. el araç piyasasında yükselişin devam etmesi veya ihtimali yaşanan arz talep ilişkisinden dolayı arttığını vurguladı.
Vatandaşların karşılaştıkları manzaradan hiç mutlu olmadığı, Ticaret Bakanlığı'nın da sektörü düzenlemek için 6 ay 6 bin kilometre satış yasağını getirmesiyle sadece alıcılar değil satıcıların da zor altında kaldığını açıkladı.
Bayilerin, 2. el ticari yapanlara sıfır araç vermediği, oluşturulan algı nedeniyle ikinci el araç satışı yapan galericilerin, önde gelen sektör temsilcileri yüzünden sıfır araç satışında istenilen noktalara ulaşamadığı hatta satış yapamadığını bildirdi.
Yaşanan bu olumsuzlukların kötüye haber olduğu, önümüzdeki dönem içinde ne zaman olacağı belli olmayan ama kısa süre içerisinde etkisini ciddi derecede hissettirecek yüzde 15 civarında fiyatlar zamlanacak. Son bir sene içerisinde otomobil sektöründe gelinen noktaya bakıldığında fiyatların neredeyse 4-5 katına çıktığı huzursuzluğu artık rahatsız edici noktaya geldi. Çalışkan, bu durumun sebebi motorlu araç satıcıları olmadığını üstüne basa basa vurguladı.
Orta segmentte yer alan herhangi bir araca sahip olmak için en az 400 bin TL'nin gözden çıkarılması gerekiyor. Sıfır araç talebi karşılanmayan vatandaşlar mecburi ikinci el araç piyasasına yönelmektedir. Burada da arz talep dengesizliğinin etkisi olarak fiyatlar ister istemez artışa geçiyor.
Bakmadan Geçme