Hangi hastalıklar askerlik yapamaz?

Milli Savunma Bakanlığı, askerliğe elverişli olunmadığını belirleyen hastalıkları kapsayan sağlık yönetmeliğinde: hem fiziksel hem de ruhsal birçok sağlık sorununu askerlikten muafiyet gerekçesi olarak gösteriliyor.

Askerliğe engel hastalıklar, gözden ruh sağlığına, sinir sisteminden iç hastalıklara kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Özellikle günlük yaşamı ve bedensel bütünlüğü etkileyen ya da askerlik şartlarında görev yapmayı imkânsız hale getiren rahatsızlıklar elverişsizlik raporu ile sonuçlanıyor.

Öne çıkan hastalık grupları şöyle:

Göz hastalıklarında, her iki gözle düzeltildiğinde bile toplam görme seviyesinin 4/10’un altında olması askerliği engelliyor.

Ruh sağlığı alanında, şizofreni, bipolar bozukluk, ağır kişilik bozuklukları ve ciddi düzeyde dikkat eksikliği askerlikten muafiyet nedeni.

Sinir sistemi hastalıklarında epilepsi, beyin tümörleri, hidrosefali gibi nörolojik durumlar yer alıyor.

İşitme kaybı, ileri derecede çene ya da yüz bozuklukları, protez kullanımı, kalıcı uzuv kayıpları, skolyoz gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları da listede yer alıyor.

İç hastalıklar kapsamında ise diyabet, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, KOAH gibi kronik rahatsızlıklar dikkat çekiyor.

Ayrıca obezite ya da aşırı zayıflık (beden kitle indeksi çok düşük veya yüksek olanlar), ameliyat sonrası kalıcı fonksiyon kayıpları, bağırsak hastalıkları ve nörojenik işeme gibi özel durumlar da muafiyet gerekçesi olabiliyor.

Vatandaşlar, askerliğe engel teşkil eden hastalıkların tam listesine ve detaylı açıklamalara Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan “Sağlık Yeteneği Yönetmeliği” üzerinden ulaşabiliyor. Her muafiyet durumu ise askerlik şubelerinde yapılan uzman doktor muayenesi ve heyet raporuyla kesinleşiyor. 

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!