YDS'ler ertelendi! Mağduriyetler Yaşanacak!
657 sayılı Kanunun Ek 41. maddesi, Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam etme imkanı tanımaktadır.

En az 3 yıl uzman yardımcısı olarak çalışanlar hazırlayacakları tezle birlikte yeterlik sınavına girmektedir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri çin yabancı dil bilgisinden asgari (C) düzeyinden bir puan almış olması gerekmektedir. Bu yabancı dil yeterlik puanı şartı taşımayanlara 2 yıl süre tanınmıştır. 2 yıl içinde de bu puanı alamayanlar, memur unvanlı kadrolara atanmaktadır.
657 sayılı Kanunun ek 41. madde hükmü şu şekildedir:
Koronavirüs salgınından dolayı hem eYDS'ler hem de YDS'ler ertelenmiştir. Örneğin, 12 Nisan 2020'de yapılması planlanan bahar dönemi YDS önce 17 Mayıs'a daha sonra 27 Eylül 2020 tarihine ertelenmiştir. Sınavların bu şekilde ertelenmesi ve ertelemelerin devam etmesi halinde, uzman yardımcılarının yabancı dil puanı almaları söz konusu olamayacağı için, memur kadrolarına geçirilmeleri söz konusu olabilecektir.
Bu konuda, yasal bir düzenleme yapılarak, yaşanan sorunun çözülmesi gerekmektedir.
