Çocukların Sağlığı Önemli
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerine göre Türkiye sağlık araştırmasının 2016 sondalarına göre; 7-14 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdiği hastalık türleri incelendiğinde; ağız ve diş sağlığı sorunlarının ilk sırada yer aldığını, çocuklarının son altı ay içinde ağız ve diş sağlığı sorunları yaşadığını söyleyenlerin oranının %23,4 olduğunu ve bunu sırasıyla; %13,6 ile göz, %7,9 ile enfeksiyon, %5,8 ile cilt hastalıklarının izlediğini vurguladı.

Gürer, bu kapsamda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Çocukların belirlenen hastalıklarla ilgili okul taramaları tüm yurtta yapılmakta mıdır? Ülkemizde çocuklarda rastlanan ve belirtilen hastalıkların çözümüne yönelik her bölgede doktor sayısı yeterli midir? Örneğin Niğde ilinin nüfusuna bakıldığında Niğde ilinde yeterli göz doktoru bulunmakta mıdır? Ağız ve diş sağlığı gibi önlenebilirliği bulunan hastalıkların %23.4’lerde olmasının nedeni nedir?” şeklindeki soruları yöneltti.
Bakan Koca ”Çocuklarda görülen hastalıklara ve hastalıklarla ilgili okul taramalarının yapılıp yapılmadığına ilişkin sorulara cevaben “Çocuk ve ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi için gerekli stratejilerin belirlenmesi ve çocuk ve ergen sağlığı konusundaki öncelikli sorunlar başta olmak üzere, sorunların önlenmesi ve ortadan kaldırılması için temel ilkelerin belirlenmesi ile ilgili iş ve işlemler ülke sathında Bakanlığımızca koordine edilmektedir. Bu kapsamda çocukların ve ergenlerin sağlıklı birer birey olarak toplumda yer alabilmelerini temin etmek amacıyla, işitme taraması, görme taraması, gelişimsel kalça displazisitaraması, evlilik öncesi taraması, yenidoğan metabolik
GÜRER RUTİN UYGULAMALAR GELİŞTİRİLMELİDİR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yapılan çalışmaların varlığına karşın sürekli, takipçi ve eğitiminde aralıksız sürdüğü bir sürecin gerekliliğine dikkat çekti. Gürer okullarda yapılan taramalar rutin olarak sürdürülmesine karşın önleyici olarak yeterli sonucu üretiyor mu? Buna bakmak gerekir. Bu konuda en iyi verilerde bakanlığın elinde olmalıdır. Örneğin tarama yapılan bölgelerde verilen eğitim çalışmalarının olduğu alanlarda hastanelere bu bağlamda başvurular bu alanda çalışmalara hangi oranda etkimektedir. Bunun gözlemlenmesi sağlanmaktadır. Okul çağında tanı ve tedavi ile çok sayıda sorun aşılabilir. Düzenliliği olan ve okul ile ev sürecini de içeren takipçi bir yaklaşımla daha faydalı sonuçlar üretilebilir” dedi.
