- Haberler
- Gündem
- Güneş fırtınası Dünya'yı vurmaya hazırlanıyor: Türkiye'de Kutup Işıkları görülebilir mi?
Güneş fırtınası Dünya'yı vurmaya hazırlanıyor: Türkiye'de Kutup Işıkları görülebilir mi?
2 Haziran'da etkili olması beklenen G4 seviyesindeki jeomanyetik fırtına, elektronik sistemleri tehdit ederken aurora olasılığı Türkiye dahil orta enlemlerde de gündeme geldi.
Dünya, 2 Haziran 2025 tarihinde şiddetli bir Güneş fırtınası ile karşı karşıya kalabilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'te meydana gelen M8.2 seviyesindeki güçlü patlamanın, G4 şiddetinde jeomanyetik fırtınaya yol açabileceğini duyurdu. Bu fırtına, Dünya atmosferiyle etkileşime girerek hem teknolojik sistemlerde aksamaya hem de aurora (kutup ışıkları) gibi görsel doğa olaylarına neden olabilir.
M8.2 Patlaması Ne Anlama Geliyor?
Patlama, Güneş yüzeyindeki AR14100 isimli aktif bir leke bölgesinde meydana geldi. M sınıfı patlamalar orta şiddetli olarak sınıflandırılsa da, M8.2 seviyesi bu kategorinin üst sınırını temsil ediyor. Uzaya fırlayan radyoaktif parçacık dalgasının, 1 Haziran’da Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Bu parçacıklar, Dünya'nın manyetik alanı olan manyetosfer ile çarpışarak Güneş fırtınası oluşturuyor.
Güneş Fırtınası Nedir ve Etkileri Neler?
Güneş fırtınaları, yörüngedeki uyduların zarar görmesine, GPS ve radyo sinyallerinde bozulmalara, elektrik şebekelerinde voltaj dalgalanmalarına neden olabiliyor. G4 seviyesindeki fırtınalar, yüksek yoğunluklu enerji akımları nedeniyle özellikle uçaklar, İHA'lar, GPS kullanıcıları ve iletişim operatörleri için risk oluşturuyor.
Kutup Işıkları Türkiye’ye Kadar İnebilecek mi?
Uzay hava uzmanı Dr. Tamitha Skov, söz konusu fırtınanın auroraların orta enlemlerde dahi görülebilmesine yol açabileceğini ifade etti. Daha önceki benzer fırtınalarda Karadeniz bölgesinden zayıf aurora gözlemleri bildirilmişti. Bu kez daha güçlü bir etkinin yaşanması halinde Türkiye’nin kuzeyi dahil birçok ülkede aurora ihtimali doğabilir.
Güneş, Solar Maksimum Döneminde
NASA ve NOAA’ya göre Güneş, 11 yıllık döngüsünün en aktif evresi olan solar maksimum sürecine girmiş durumda. Bu dönemde Güneş'teki lekeler artıyor ve plazma fışkırmaları (CME) daha sık yaşanıyor. Sonuç olarak, Dünya’nın uzay havası etkisi altında kalma sıklığı da artıyor.
Bakmadan Geçme





