Petrole talep arzı geçti

Petrole talep arzı geçti
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretim faaliyete gösteren OPEC+ toplantılarından çıkan olumsuz karar piyasaları tepetaklak etti.

Petrole talep arzı geçti - Amerika, petrol üretimini artırma talebi üzerine öncelikle Suudi Arabistan ardından Basra Körfezi'nde İran'a karşı tampon kurduğu ülkelere baskı kurarak üretimi arttırmalarını istedi. Enerji kriziyle boğuşan Avrupa'dan bu yıl ciddi gelir elde etme anlayışına ters düşen talep sonrası Rusya'yla anlaşma sağlayarak üretimde uzun süredir kısıtlamaya gidildi.

Petrol üreten ve ihraç eden ülkeler arasında anlaşmazlık sürmeye devam ediyor. OPEC ve OPEC+ ülkelerinin toplantılarında çıkan olumsuz karar var olan enerji krizini tetikleyecek gibi görünüyor. Rusya-Ukrayna Savaşı olumsuz etkileri nedeniyle artan doğalgaz fiyatlarına bir yenisi daha eklenebilir. Petrol fiyatları hafta açılış ve kapanışı arasında en az 7 dolar fark var. Hafta içine 81 dolardan giriş yapan brent petrol, an itibariyle 87 dolara kadar çıktı. İlerleyişini gün be gün artırarak fiyatların yukarı yönlü hareket etmesi akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıyor.

KAR AMACI DEVREDE

Ekim ayı son toplantısında günlük petrol üretimini Kasım ayı başından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı alan grup, uzun süre istediğini yakalayabilmek için el altından piyasalardaki petrolü limanlarına çekmeye başladı. Arap ülkeleri egemenliğinde ilerleyen üretim, Amerika ve Rusya hakimiyetinde fiyat belirleniyor. İki süper güç arasında ortak karar alınması bu dönemde beklenilecek bir durum değil. Ukrayna Savaşı nedeniyle sahada mücadele eden iki güç, aynı çatıda yer aldıkları örgütlerde tersi veto kararı vererek talepleri sekteye uğratıyor.

Uzmanlar, politika değişikliğini imkansız görüyor. Grup, Rus petrolünün üst limit fiyat uygulaması kararına olumlu baktı. Muhtemel etki hesabı uluslararası piyasalarda dalgalı fiyat grafiğini ortaya çıkardı. Kar odaklı hesaplama sonrası harekete geçen üretim ve ihraç ülkeleri, satım bedeli ve üretim kapasitesini  4 Aralık tarihinde bir araya gelecekleri toplantıda aktaracak.

STOKLAR ERİYOR

ABD ticari ham petrol stokları düşmeye başlamasına rağmen, fiyatları baskılamak için benzin stoklarını artışa geçirdi. ABD petrol stokları geçen hafta 12 milyon 600 bin varil azaldı. 419 milyon 100 bin varile geriledi. Beklentiler 7 milyon 850 bin varile kadar düşeceği belirtildi.

Suudi Arabistan, 11 aylık petrol gelirini geçen yılın aynı dönemine göre 30 milyar dolar artırdı. Böylelikle açıkladığı resmi rakam 300 milyar dolar civarına ulaştı.