Özel hastanelerin fahiş fiyat uygulamasına son vermek için TBMM’ne teklif verildi

Özel hastanelerin fahiş fiyat uygulamasına son vermek için TBMM’ne teklif verildi
Devlet hastanelerinde yoğunluk, randevu almadaki sıkıntılar arttıkça özel hastanelere rağbet artıyor ama parası olana. Bir ameliyat ücretinin 250-300 bin TL’ye kadar çıkaran, fahiş muayene ücreti alan özel hastanelerin fiyat uygulamasına son vermek için bugün TBMM’ne kanun teklifi verildi.

Çoğu vatandaş ALO 182’den hastanelerden randevu alamamaktan şikayetçi. Randevu alamadığı için özel hastanelere giden vatandaşlar fahiş muayene ücretlerinden şikayetçi. Basit bir ameliyat ücretinin bile 250-300 bin TL’ye kadar çıktığı özel hastanelerinin bu fiyat uygulamaları bugün TBMM gündemine getirildi.

Özel hastanelerdeki bu fahiş fiyat uygulamalarına son vermek için TBMM’ne kanun teklifi veren Burdur Milletvekili Mehmet Göker, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

Grup önerisini veren arkadaşımın da belirttiği gibi aslında nadir hastalıklar, nadir ve özel tedaviler gerektiren hastalık yöntemi. Yapılabilir mi? Evet, yapılabiliyor. Komplikasyonları var mı? Evet, var ama bunlardan korunabilecek yöntemler de mevcut. Peki, bu önerge niye geldi? Bu önerge şunun için geldi: Çünkü vatandaşlar evlatlarının o çaresiz durumunu çözebileceği pozisyon için ilaç bulamıyorlar artık? Niye bulamıyorlar?

Tam da sizin yönetemediğiniz ekonomik gerekçeler sebebiyle bulamıyorlar. Doları ve euroyu güncellemediğiniz, düşük tuttuğunuz için yurt dışı ilaç firmaları Türkiye’ye ilaç vermiyorlar. Bu büyük Türkiye, bu her şeye yetişen Türkiye topu topu 430 kişinin ilacını temin etmekte aciz kalıyor. Devlet, bu ayıptan bir an önce kurtulmalıdır diyorum. 

 Bakın, ben daha önce bu nadir yakalanılan hastalıklar için önerge vermişim, Bakanlıktan gelen cevap şöyle: “Nadir hastalıklarla ilgili veri toplama ve ulusal kayıt sistemi oluşturmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir.” Bu, cevap mıdır ya? Şimdi, buradaki verilen cevabı da sizin vicdanlarınıza emanet ediyorum. Devlet yönetmek ciddi bir iştir, devleti yönetmeye çalışmak çok daha ciddi bir iştir.

 Bunun haricinde, ülkemizdeki sağlık sorunları tabii ki nadir hastalıklara bulunamayan çözümlerle birlikte kısıtlı değil, normal hastaların da 112’yi arayarak randevu alabilmesi neredeyse imkânsız. Diyelim ki bunu başardı, randevu aldı, hekime gitti, muayene oldu; bu, yaklaşık bir haftalık süreç.

Bu bir haftalık süreç içerisinde poliklinikteki hekim eğer bir konsültasyon isterse yandı yavrum keten helva! On gün de onu bekliyor, on gün sonra sonuçları toplayıp ilk muayene olduğu doktora götürebilirse ne âlâ; şanslıysa bu mümkün. Özellik isteyen büyük ameliyatları yapabilen eller özel hastaneler tarafından alındığı için bu insanlara ödenecek ücret neredeyse bir servet; 250-300 bin liraları bulan hoca farkı isteniyor. Bunun önüne geçmeniz lazım çünkü sağlık en kutsal vazifemiz ve bu anlamda da vatandaşların ciddi anlamda şikâyetleri var.