Ortak internet kullananlar dikkat! Artık WI-FI paylaşmak suç sayıldı! Bakın cezası ne kadar?

Ortak internet kullananlar dikkat! Artık WI-FI paylaşmak suç sayıldı! Bakın cezası ne kadar?
Tablet, dizüstü bilgisayar ve akıllı cep telefonları günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, bunun yanında da internet kullanımı da bir hayli arttı. Yargıtay’dan internet Wifi şifresini paylaşanlar için emsal karar açıklandı.

Son dönemlerde artan akıllı cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımıyla birlikte internet kullanımı da yükselişe geçti. Mobil internet tarifelerin fiyatlarının yükselmesiyle birlikte Wifi internet kullanımı da arttı. Wifi şifrelerini paylaşma konusunda Yargıtay’dan emsal bir karar geldi. 


Yargıtay’dan emsal karar

Operatörlerin internet tariflerine gelen zamlarla birlikte vatandaşlar da Wifi internet kullanımı artırdı. Genellikle aynı binada oturduğu komşusuyla veya akrabasıyla ya da arkadaşları ile Wifi şifresini paylaşarak ortan bir internet kullanımı başladı. Bu yöntemin yaygınlaşmasıyla birlikte operatörlerden de yeni önlemler gelirken, Yargıtay’dan da bu konu ile ilgili emsal bir karar geldi. Açıklanan emsal karar kapsamında internetin şifresini paylaşan kişi Yargıtay tarafından suçlu bulundu. 


Ankara’da yaşandı

Yargıtay’ın açıkladığı emsal karara göre, internetin şifresini paylaşan kişi suçlu bulunurken, söz konusu olay Ankara’da yaşandı. Kendisine sosyal medya hesabı üzerinden hakaret edilen bir vatandaş mahkemeye başvuru yaptı ve bu kişiden şikayetçi oldu. Yapılan başvurunun ardından yürütülen davada mahkeme tazminat kararı verirken, hakkında davacı olunan Wifi sahibi de kendisinin bu şahsı tanımadığını ve internet şifresini verdiği kişi tarafından hakaret edildiğini belirterek davadan çıkarılmasını talep etti. Asliye Hukuk Mahkemesi bu talebi haklı bulgu ve internet hattı sahibinin tazminat ödemesine gerek olmadığı yönünde karar verdi.

Bunun üzerinde davacı taraf kararı temyiz etti ve bir üst mahkemeye taşıdı. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan duruşmada da davacı haklı bulundu ve Wifi internet şifresini veren kişinin de edilen hakaretlerden sorumlu olduğu ve bu sebeple manevi tazminat ödemesi gerektiğine karar verildi. Açıklanan bu karar gündemde de oldukça dikkat çekerken, sosyal medya gündeminde de yerini aldı.