Öğrenciler Büyük Tehlike Altında!
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, 28 Eylül’de başlayacak olan...

ANKARA(ANKA) - Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, 28 Eylül’de başlayacak olan 2015-2016 eğitim öğretim yılında 18 milyon öğrencinin sayısal olarak önemli bir kesiminin, satın aldıkları okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle büyük tehlike altında olduğunu bildirdi.
THD Başkanı Turhan Çakar yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin satın aldıkları okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle büyük tehlike altında olduklarını belirterek, “Piyasada yaptığımız gözlem ve incelemelerde, özellikle uzak doğu ülkelerinden gelen ya da merdiven altında üretilen okul çantası ve kırtasiye malzemelerinin güvensiz olabileceğine tanık olduk. Çünkü, söz konusu bu ürünlerin çoğunda ürünün üreticisinin ya da ithalatçının açık adları ve iletişim bilgileri, ürünün markası ve menşei belirtilmemiştir. Ayrıca, bu ürünler genellikle çok renkli görünümdedir. Özellikle de bu ürünlerde çocukların sevdiği çizgi film karakterlerine yer verilmiştir” dedi.
-KANSEROJEN ETKİYE SAHİP KİMYASALLAR KULLANILIYOR-
Çakar, öğrencilerin aldıkları ürünlerde kullanılan kimyasal maddelerin ve bunların yol açacağı sorunların belirtiği açıklamasında şunları kaydetti:
Tehlikeli kimyasalların kullanım oranının öğrencilerin kullandığı çanta, giysi, ayakkabı, kırtasiye malzemelerinde ağırlıkça yüzde 0,003 oranı üzerindeki azo renklendiriciler ve azo boyar maddelerinin kullanımının yasak olduğunu belirten Çakar, “Aynı maddelerin yüzde 0,1’in üzerindeki oranda fitalatların kullanımı yasaktır. Yüzde 0,01’e eşit veya yüksek oranda kadmiyumun kullanımı yasaktır. Deriyle temas edecek giysi ve iç çamaşırlarda alev geciktirici kullanımı tamamen yasaktır” dedi.
-BAKANLIK GÜVENSİZ ÜRÜNLERİ AÇIKLAMALI-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetim ve analiz sonuçlarına göre güvensiz olduğu tespit edilen ürünleri açıklaması gerektiğine vurgu yapan Çakar açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İlgili Bakanlık tarafından bugüne kadar güvensiz ve teknik düzenlemeye aykırı olduğu tespit ürünlerin ne olduğu hakkında bir açıklama yapılmamıştır. Ürünlerdeki güvensizlikler ve teknik düzenleme aykırılıklarının neler olduğu açıklanmamıştır. Güvensiz ürünlerin imalatçılarının ya da ithalatçılarının adları ve iletişim bilgileri hakkında açıklama yapılmamıştır. Güvensiz ürünlerin markalarının ve menşeilerinin ne olduğu hakkında açıklama yapılmamıştır. Güvensiz olduğu tespit edilen ürünlerden ne kadarının toplatıldığı ya da bertaraf edildiği hakkında bilgi verilmemiştir. Bakanlık, yukarıda belirtilen 5 nokta hakkında risk ve tehlike altında olan öğrencilere ve onların velilerine bugüne kadar bilgi vermediği için güvensiz ürünleri kullanmak durumunda kalacak olan öğrenciler büyük tehlike altında olacaktır. Ayrıca, güvensiz ve teknik düzenlemesine aykırı olan ürünler nedeniyle de öğrenci velileri haklarını arayamayacakları için mağdur olacaklardır. Öğrencilerin kullanımında olan güvensiz ürünlerin geri alınması sağlanarak, öğrencilerin tehlikeden kurtarılması konusunda Bakanlık ivedilikle bu durumda olan öğrenci ve velilerini yukarıdaki beş maddeyle ilgili bilgilendirmelidir. Ayrıca, öğrenci velilerinin güvensiz ve aynı zamanda teknik düzenlemesine aykırı olan ürünlere ödedikleri bedelin kendilerine iade edilmesi ya da güvensiz ürünün güvenli bir ürünle değiştirilmesi sağlanmalıdır.”
Çakar, velilerden ve öğrencilerden geri alınacak olan güvensiz ürünleri üreten ya da ithal eden firmalara yasal hükümlere göre gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini belirterek, “Söz konusu okul ve kırtasiye malzemelerinin ambalajları üzerinde üretici, ithalatçı firmaların adı ve iletişim bilgileri ile ürünün markası ve menşei yazılmamışsa, bu tür malzemeleri ellerinde bulunduran tüketiciler Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğine aykırılık nedeniyle, ödemiş oldukları bedeli satıcılardan geri isteyebilirler. Tüm bu konularla ilgili olarak veli ve öğrencilerimiz Tüketici Hakları Derneğinden bilgi alabilirler” dedi. (ANKA)
