Kazanç getirisi çok fakat 20 bin ila 50 bin liraya kadar maaşa rağmen personel bulamıyor!!!

Kazanç getirisi çok fakat  20 bin ila 50 bin liraya kadar maaşa rağmen personel bulamıyor!!!
Kazanç getirisi yüksek olan fakat kolay yoldan para kazanma arzusu nedeniyle tercih edilmeyen, meslek grupları maddi getirisi yüksek olmasına rağmen gençler tarafından tercih edilmemesi işçi sıkıntısında beraberinde getirdi..

Birçok sektör vasıflı vasıfsız işçi arayışı içerisinde olurken, nitelikli eleman bulma sorunu yaşadıklarını dikkat çeken, sektör yetkilileri, bazı meslek gruplarında yaşanan işçi sıkıntısından dolayı maaşları yüksek vermelerine rağmen çalışacak eleman bulamadıklarını dile getirdi.

İnşaatlarda mühendis çok fakat vasıfsız işçi bulmak oldukça zor

İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş da inşaat sektöründe nitelikli işçi bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Demir, beton, duvar, elektrik ustası, vasıflı ve vasıfsız işçi bulunmuyor. Ustaları ödenen ücretler ise son bir yıl içerisinde oldukça yükseldi fakat buna rağmen işçi sıkıntısı yaşanıyor. Mevcut durumda bir ustanın günlüğü şu an ortalama 3.000 ila 3.500 TL civarına denk geliyor sadece çimento taşıyan kişinin günlüğü bile 1.500 ile 2.000 TL arasında. Buna karşılık ise mühendislere Ayda ortalama 20.000 ila 25.000 TL ödeme yapılıyor. Birçok genç ara eleman olmayı tercih etmediği için bu işleri yapacak personel bulunamıyor. Gençler üniversite mezunu olmak istiyorlar. Bu durumda da inşaat mühendisi sayısında artış yaşanırken, inşaat ustası sayısında düşüş yaşanıyor. Mühendislik ilanına başvurular artış gösterirken duvar ustası alımları için başvuru yok. Bir de yurt dışında çalışmayı tercih eden gençler yurtdışında müteahhitlik yapan firmalardan döviz bazlı ödemesi almak için Avrupa ülkelerinde iş yapmaya yöneliyor”

Vinç operatörü bulmak neredeyse imkansız

Nitelikli personel arayışının yoğun olduğu sektörlerden biri de Vinç Operatörlüğü bir vinç operatörüne aylık 30.000 TL kazanç sunulmasına rağmen vinç operatörü sıkıntısı yaşandığını dile getiren, Türkiye İş Makinesi Operatörler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Bünyemin Cavlak, bu tür sıkıntıların sadece kendi mesleklerinde olmadığını, dile getirerek, meslek okullarının yapılması dikkat çekti. Eleman sıkıntısı yaşayacaklarını 5-6 yıl önceden görmüş olduklarını belirtti.

AVM ve plaza gibi yüksek binaları temizleyen, köprü, rüzgar türbini, gibi, yüksek yapılarda teknik işler yapan İple Erişim Teknisyenliği açığı da bir hayli fazla olduğu bildirilirken, Mermercilik alanında da 20.000 TL’ye çırak 30.000 TL’ye ise çalıştıracak usta bulamadığı bilgisi verildi.