Kahve Keyfine de Zam Geldi! Hem Maliyet Hem Satış Fiyatı Arttı!

Kahve Keyfine de Zam Geldi! Hem Maliyet Hem Satış Fiyatı Arttı!
Değişen ekonomik koşullar ile tüm ürün kalemlerinin fiyatlarına artış meydana geldi. Bu artışlardan ülkemizde en çok tüketimi gerçekleştirilen kahve de etkilendi. Son artan fiyatlar ile kahvenin fiyatına yüzde otuz oranında zam geldi.

Pandemi dönemi ile birlikte özellikle gıda sektöründe fiyat artışları yaşanmaya başlamıştı. Başlayan fiyat artışları 2023 yılına girilmesi ile devam ediyor. En son olarak kahve fiyatlarına yapılan zamlar gündeme geldi. Ülkemizde de başka Türk kahvesi olmak üzere, farklı birçok kahve türü sıklıkla tüketilmektedir. Geçtiğimiz son iki yıl içerisinde kahve fiyatları iki kat artış gösterdi.

KAHVENİN ÇUVAL FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ YANSIMADI

2022 yılının şubat ayınca 50 kg’lık bir çuval kahvenin fiyatı 260 dolara kadar yükselmişti. Daha sonraki aylarda ise bu artış, yerini gerilemeye bırakmıştı. Fiyatlarda yaşanan gerileme ile yüzde 36,5 düşüş kaydedildi ve 50 kg’lik kahve çuvalının fiyatı 154 dolara indi. Ancak bu durum, Türkiye’de perakende kahve fiyatlarına yansımadı. Türkiye’de hizmet sunan kahve zincirleri, 2023 yılı itibari ile kahve fiyatlarına en az yüzde otuzluk bir zam uyguladı.

ARTAN FİYATLAR KAHVEDE İNDİRİMİ ENGELLEDİ

Türkiye’de meydana gelen kahve fiyatlarındaki artılar uzmanlara göre; özellikle kavurma, nakliye ve diğer genel gider kalemlerindeki artışlardan kaynaklanıyor. Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gastronomi Yazarı ve Kahve Danışmanı Cenk R. Girginol, diğer kalemlerdeki fiyat artışları ile ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘’Kahve işletmelerinin ambalajdan nakliyeye tüm giderlerinin geçen yıla göre neredeyse yüzde 100 arttı. Böylece bir fincan kahvenin maliyeti geçen yıla göre ciddi bir artış gösterdi. Ayrıca, kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini unutmamak lazım.’’