Esad güçleri, felaketten saatler sonra depremin olduğu bölgeleri bombaladı

Esad güçleri, felaketten saatler sonra depremin olduğu bölgeleri bombaladı
Esad güçleri, felaketten saatler sonra depremin olduğu Marea kasabası bölgesini bombaladı.

Suriyeli kaynaklara ve İngiliz siyasetçilere göre, Suriye hükümet güçleri Pazartesi günkü depremden kötü şekilde etkilenen bölgeleri felaketin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra vurdu.

Dışişleri Komitesi başkanı İngiliz Milletvekili Alicia Kearns Salı günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın depremden etkilenen kuzeybatı Suriye'deki bir kasaba olan Marea'ya "gerçekten duygusuz ve iğrenç bir saldırı" başlattığını söyledi. 

Bölgenin yakınında konuşlanmış bir askeri kaynak olay hakkında "maddi veya insani kayıp olmadığını. Herkesin aklı deprem felaketiyle meşguldü” dedi. 

Sivil bir kaynak, bombardımanın şu ana kadar Türkiye ve Suriye genelinde 6.100'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan depremden iki saat sonra meydana geldiğini söyledi. Kaynak, "Saat 2 civarında bölgenin dış mahallelerine düşen birkaç top mermisi sesi duydum" dedi.

Marea merkezli bir aktivist olan Mamoun al-Khatib, bölgeye dört veya beş mermi isabet ettiğini söyledi. Yaklaşık beş tank ve diğer askeri araçlardan oluşan Suriye askeri takviye kuvvetleri de Pazartesi sabahı Suriye'nin güneyindeki Süveyda vilayetine doğru ilerlerken görüldü. 

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Marea'ya yapılan saldırıyı "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi. "Ne yazık ki bu, Esad rejiminin, bizim kınadığımız, yaptırım uyguladığımız ve uluslararası dostlarımız ve ortaklarımızla birlikte çalışarak bu tür davranışların tekrar meydana gelmesini önlemek için yaptırımlar getirmeye devam edeceğimiz bir rejim tarafından uzun süredir devam eden davranış modeline işaret ediyor. " dedi.

Yaygın ve yıkım

Suriye'de depremden bu yana en az 1.622 kişi öldü ve 3.600'den fazla kişi yaralandı. AFP'ye konuşan Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa'dan sorumlu kıdemli acil durum görevlisi Catherine Smallwood, nihai ölü sayısının 20.000 kadar olabileceğini söyledi.

Ölü sayısı 2.600'e ulaştığında, "Daha fazla çöküş olma potansiyeli devam ediyor, bu nedenle ilk sayılarda genellikle sekiz kat artış olduğunu görüyoruz" dedi. Smallwood, "Maalesef depremlerde her zaman aynı şeyi görüyoruz, bu da ölen veya yaralanan insanların sayısının ilk raporlarının önümüzdeki hafta oldukça önemli ölçüde artacağıdır" diye ekledi.

Krizin boyutu göz önüne alındığında, 40'tan fazla ülke Türkiye ve Suriye'ye acil yardım ve yardım sağladı. DSÖ, depremin serpintisinden 23 milyona kadar etkilenebileceğini söyledi.