Deprem Düzce'nin doğu ve batısını 20 santim uzaklaştırdı

Deprem Düzce'nin doğu ve batısını 20 santim uzaklaştırdı
Düzce'de geçtiğimiz günlerde saat 04:08'de meydana gelen deprem sonrası incelemeler sonuç vermeye başladı. Deprem sonrası Düzce'nin doğu ve batısı arasında 20 santim uzaklaştığı açıklandı.

Deprem Düzce'nin doğu ve batısını 20 santim uzaklaştırdı - Akademisyen ve uzman yetkililerin Düzce Deprem bölgesinde saha çalışmalarında elde ettikleri bilgileri açıkladı.

23 Kasım Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin hasar boyutu gerekli incelemelerin ardından ortaya çıkmaya başladı. Uzay Teknolojileri ve Konumsal Analiz Laboratuvarı üyeleri, SAR uydu görüntüleri sayesinde yüzey hareketliliğini inceledi. Değerlendirmeler sonucu birtakım veriler elde edildi.

DÜZCE'NİN DOĞUSU İLE BATISI UZAKLAŞTI

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Düzce depreminde saha çalışmalarına ilişkin, 'Toplamda 19 ila 20 santimetre Düzce'nin doğusu ile batısı, birbirine göre bir tarafı kuzeye giderken diğer tarafı güneye doğru hareket etmiş. Bu bize şunu gösteriyor; bu fay, Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrı, bağımsız bir fay çünkü Kuzey Anadolu Fayı'nın hareket karakteristiği sağa yatay hareket yapar.' ifadelerini kullandı.

Düzce'nin doğu ve batısı arasında 19 ila 20 santimetre arasında kayma olduğu tespit edildi. Bir tarafı kuzeye diğer tarafı güneye doğru hareket ettiği aktarıldı.

Analizler sonucu incelenen görüntüler yatayda ve düşeyde hareketliliğin meydana geldiği, hareketlenme sonucu oblik fay tanımında olduğu belirtildi.

DEPREM TETİKLENECEK Mİ?

Prof. Dr. Kutoğlu, gazetecilere aktardığı bilgilerde, 'Görüntüye baktığınız takdirde Düzce merkezin bulunduğu doğu tarafında yaklaşık 4 ila 5 santimetre kadar, fayın batı tarafında 15 ila 16 santimetre boyutunda bir hareket olduğu ortaya çıkıyor yatayda. Dolayısıyla toplamda 19 ila 20 santimetre Düzce'nin doğusu ile batısı birbirine göre bir tarafı kuzeye giderken diğer tarafı güneye doğru hareket etmiş. Bu bize şunu gösteriyor; bu fay, Kuzey Anadolu Fayı'ndan ayrı, bağımsız bir fay çünkü Kuzey Anadolu Fayı'nın hareket karakteristiği sağa yatay hareket yapar. Yapılan değerlendirmeler bu fayın yaklaşık 10 kilometre boyunda sol yatay hareket yaptığını gösteriyor.' açıklamalarında bulundu.

Fayın yeni bir depremi meydana getirip getirmeyeceği merak konusu olmaya başladı. Yetkililer 10-11 kilometre bir fay olduğunu, maksimum 6 büyüklüğünde deprem olabileceğini söyledi. Yüzey hasarı da 20 ila 22 santimetre civarında olma ihtimali söz konusu.