Çin Devlet Başkanı Xi orduya hazırlanın mesajı verdi

Çin Devlet Başkanı Xi orduya hazırlanın mesajı verdi
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin Komünist Partisi başkanlığında bir ilke imza atmasının ardından koltuğunu sağlamlaştırdı. Ülkenin kurucusu Mao Zedong'dan beri en etkili lider vurgusu liderliğini sağlamlaştırdı.

Çin Devlet Başkanı Xi orduya hazırlanın mesajı verdi - Ekim başında siyasi darbe vurulmak istenilen Xi, karşılaştığı sorunları çözüme kavuşturmasıyla liderliğini sağlamlaştıran adımları atmaktan geri çekinmedi. Ülke tarihinde bir ilki gerçekleştirerek üst üste üçüncü kez lider olma unvanını eline aldı. Önü kesilemez devasa güç, Çin'de Tayvan destekli milliyetçilerin başlattığı girişim sayesinde hayalini kuramadığı noktaya geldi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, 23 Ekim'de düzenlenen toplantıda beş yıllık yeni dönem için Xi Jinping'i genel sekreter olarak seçti. Kadrosunu revize eden Xi, en yakın adamlarını tasfiye etti. Yedi üyeli Politbüro Daimi Komitesi oluşturarak görevine başladı. Seçim sonrası konuşmada yeni üyeleriyle salona giriş yaptı. Dünyaya göz dağı verir girişi Batı medyasında büyük yankı uyandırmıştı.

Amerika'dan seçimlere yönelik, 'Komünist Parti geleneğinde nadir görülen bir hizip için anormal derecede dengesiz bir zafer. Xi Jinping, Politbüro ve Merkez Komite üzerinde tam kontrole sahip' diyerek eleştirdi. 

Siyasi gücünü, Daimi Komite ve Politbüro'da yeni üyeleri kazandırarak artıran Xi, gücünü sağlamlaştırmayı amaçlayan değişiklikleri dünyaya tanıtırken mimik ve ifadeleri dikkat çekti. Zaferin ayak sesleri merak edilirken Çin-Batı gerginliğine bir yenisi daha eklendi.

ÇİN BATI GERGİNLİĞİ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, orduya talimatı verdi. İstikrarsız ve belirsiz güvenlik kaygılarını giderecek yeni adımları atmaktan çekinmeyeceğini dile getirdi. Bu yönde atılan adımın Tayvan'a yönelik olduğu ifade ediliyor. 

Ekim ayında başlatılan hızlandırılmış askeri gelişim, teknolojide öz güven ve güç 'Büyük Çin' hedefinde ilk odak noktası oldu. Var olan gücünü artırmak adına ordunun revize edilmesini öngören talimatlar 2011 yılında başlamıştı. Soğuk Savaş gerginliği boyut atlamayı başardı. Silah ve siyasetin araç olduğu geleneksel dönem, yenilikçi yaklaşımda silah da mürekkep de ekonomiden geçiyor. Küresel ekonomide egemen güç olmak; yüzyıllardır elinde bulundurulan askeri ve siyasi başarıyı sekteye uğrattı.

Barack Obama ile başlayan Çin-ABD Ticari Savaşı, Donald Trump ile boyut atladı. ABD, üstünlük sağlamayı eski usul ile çözmeye çalışsa da Çin, çevresinde oluşturulan tehdit algısını kısa sürede kırmayı başardı.

Tayvan Sorunu, 1912 yılında yaşanan İç Savaş ile başladı. Koumintag üyeleri ile işçi komünistlerle birleşen köylülerin ortaklığında Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu. Milliyetçi Çinliler Tayvan'a kaçarak burada ideallerini sürdürmeye devam etti. İkinci Dünya Savaşı sonrası 1949 yılında başlayan Tayvan Sorunu tekrar derinleşerek günümüze kadar süregelen çözüme kavuşamayan sorun haline geldi. Sorunun çözüme kavuşamama nedeni Batı'nın Çin'i dizginlemek adına Tayvan Sorununu tekrar diriltmesidir.