Bitter Çikolata tüketenler dikkat! İçerisinde kurşun ve kadmiyum bulunuyor

Bitter Çikolata tüketenler dikkat! İçerisinde kurşun ve kadmiyum bulunuyor
Dört çikolata üreticisi, ürettikleri bitter çikolata ile ilgili uyarı aldı. İçerisinde görülen kurşun ve kadmiyum maddelerinin hamile kadınlar ve küçük çocuklarda büyük risk taşıdığı belirtildi.

ABD'li bir tüketici grubu olan Consumer Reports, dört çikolata üreticisini bitter çikolata ürünlerindeki kurşun ve kadmiyum içeriğini düşürmeye çağırdı. Bulunan bu maddelerin hamile kadınlar ve küçük çocuklarda büyük risk oluşturduğu belirtildi. Bu bitter çikolatalar Türkiye'de de yoğun bir şekilde satılıyor. 

Tüketici Raporları, Hershey Co, Mondelez International Inc, Theo Chocolate ve Trader Joe's gibi çikolata üreticilerine gönderilen bir belgede, çikolatanın metallere uzun süreli maruz kaldığını bildirdi. Sinir sistemi sorunlarına, bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve böbrek hasarına neden olabilir.

Grup mektuba 55.000'den fazla dilekçe ekledi ve çikolatadaki metalik maddelerin fiziksel gelişim sorunları riskinden dolayı hamile kadınlar ve küçük çocuklar için daha büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

Geçen ay, Tüketici Raporları, günde 1 onstan fazla çikolata yerseniz, test edilen 28 bitter çikolatadan 23'ünde zararlı seviyelerde kurşun ve kadmiyum bulunduğunu bildirdi. Çikolata ürünlerinden ikisi, Hershey's Lilly, Mondelez's Green and Black ve Trader Joe's, yüksek düzeyde kurşun ve kadmiyum içeriyordu.

Tüketici Raporları, birçok tüketicinin sağlık yararları ve nispeten düşük şeker içeriği nedeniyle bitter çikolata yediğini, ancak paradoksal olarak ağır metallerin sağlıksız etkilerini göz ardı ettiğini açıkladı.

Çikolata üreticileri yorum talebine hemen yanıt vermedi. Ulusal Şekerleme Derneği, Tüketici Raporlarına dayanan California Eyalet Sağlık Yönergelerinin 'gıda güvenliği standartları' olmadığını söyleyerek, şirketin ürettiği çikolatanın hala güvenli bir gıda olduğunu yalanladı.

Tüketici Raporları bulgularını yayınladığından beri, Trader Joe's tüketiciler tarafından en az dokuz kez dava edildi.

Tüketici gruplarının da ürünlerindeki ağır metal riskleri nedeniyle Hershey ve Mondelez'e dava açtığı biliniyor.