Sektör temsilcilerinden açıklama geldi! O tarihten itibaren artık tanesi 6 liradan satılacak

Sektör temsilcilerinden açıklama geldi! O tarihten itibaren artık tanesi 6 liradan satılacak
Ülkemizde vatandaşları derinden etkileyen temel sorunlardan birisi hayat maliyetindeki pahalılık nedeniyle temel ihtiyaç ürünlerini alamıyor olmasıdır. Her sofrada olmazsa olmaz özelliği taşıyan her öğünde tüketilen ürün fiyatında ciddi oranda zam yapılacak. İşte o tarihten sonra 6 lira olacak.

Ülkemizde vatandaşları derinden etkileyen temel sorunlardan birisi hayat maliyetindeki pahalılık nedeniyle temel ihtiyaç ürünlerini alamıyor olmasıdır. Her sofrada olmazsa olmaz özelliği taşıyan her öğünde tüketilen ürün fiyatında ciddi oranda zam yapılacak. İşte o tarihten sonra 6 lira olacak. Sektör temsilcileri tarafından açıklanan duyuruya göre, ay sonunda yüzde 200 oranında zam uygulanacak üründe son güne yaklaştık. Bugün netleşecek. Türkiye geneli artık 6 liradan satılacağı iddia edildi.

Kamuoyuna aktarılan iddialara göre ekmek fiyatları 6 liradan satılmaya başlayacağı tarih bugün netleşeceği bekleniyor. Maliyetlerde artışın yükselmesi sadece buğday üzerinden değil personel maaşı, su, elektrik, doğal gaz, dükkan kirası, vergi, buğday sevkiyatındaki aksaklık nedeniyle ham madde imkansızlığı nedeniyle ekmek fiyatlarının iki katına çıkması iddia ediliyor.

EKMEK FİYATLARINDA YENİ ZAM BEKLENTİSİ

Gıda krizi nedeniyle tahıl sevkiyatlarında yaşanan sorun tüm sektörleri etkiledi. Un yapımında kullanılan ham madde buğdayın tedarikinde yaşanan sorun fırıncıları derinden etkiledi. Sektörün temsilcileri belirttikleri tarih sonrası ekmek fiyatlarının 6 liradan satılacağını açıkladı.

Yılbaşından günümüze kadar ekmek fiyatlarına gelen zam artık vatandaşları şaşırtmadığı öğrenildi. 200 gram ekmek 1 liradan satılırken ardı arkası kesilmeyen zam silsilesine konuk oldu. Maliyetlerdeki artış ekmeğe zam gelmesine sebep oluyor. 

Ülkemiz un üretiminde en üst noktalarda yer alırken, buğday üretiminde beklenilen performansı sağlayamıyor. Ülkemiz bireyleri diğer ülkelere oranla ekmeğe olan düşkünlükleri kişi başı buğday, un ve ekmek tüketiminde birinci sırayı zorlamaya başladı.

ÜRETİM MALİYETLERİNDE ARTIŞ 

Üretimde kullanılan elektrik tarifesine yüzde 50,8, doğal gaza yüzde 49,5 düzeyinde zam gelmesi ekmek fiyatlarının artmasına neden olacak en baş olumsuz gelişme olduğu yönünde şikayetler var. Faturalara zam sonrası sadece ekmek üreticileri değil diğer gıda ürünlerinde fiyatların artması öngörüler dahilinde.

İstanbul Halk Ekmek fiyatlarında zam olacağı beklentileri sürmeye devam ediyor. Maliyetlerin artması vatandaş ile üretici arasındaki gerilimi tırmandırmaya neden olmakla beraber her ay etiket fiyatlarındaki değişiklik zammın habercisi oldu.

250 gram ekmek fiyatı 3 liradan satılmaya başlandıktan sonra üreticilerden tepki geldi. İşverenler, maliyetin karşılanmadığı gerekçesiyle personel sayısında azalmaya yöneldi.