Şaşırtan zam iddiası! Herkes marketten o ürünü alacak

Şaşırtan zam iddiası! Herkes marketten o ürünü alacak
Plastik poşetler, üretim ve tüketim aşamasında neden olduğu zararlardan dolayı 2019 yılında alınan kararla ülkemizde 25 kuruşa satılmaya başlandı. 2019 yılından bu yana sosyal medyanın gündeminde de 'zam gelmeyen tek şey' olarak adlandırılan plastik poşetlere zam yapılması istendi.

Çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar nedeni ile dünyadaki bazı ülkelerde plastik
poşet kullanımı tamamen yasaklanmış, bazı ülkelerde ise çevre vergisi, ücretli plastik poşet gibi uygulamalarla plastik poşet kullanımı azaltılmaya başlamıştır. Ülkemizde de 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile marketlerde plastik poşetlerin ücretli olarak satılması kararlaştırıldı. 2019 yılından bu yana marketlerde 25 kuruşa satılmaya başlanan plastilk poşete zam geleceği iddiası ortalığı karıştırdı. Son üç senedir zam gelmeyen tek ürün olarak adlandırılan plastik poşetlerin fiyatlarının artmasını ise marketçilerin talep ettiği aktarıldı. 

PLASTİK POŞETE ZAM GELECEK Mİ?

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, 2023 yılında zam geleceği iddia edilen plastik poşet konusunda konuştu. Başkan Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: ''Küresel enflasyon ortamında poşet fiyatında artış yapılmayıp 25 kuruşta kalması hem tüketici hem üretici için olumlu olacaktır. Zaten vatandaşın alım gücü çok yüksek değil, 25 kuruşluk fiyat da poşet israfın önüne geçilmesinde etkili oldu. Bakanlığın bu fiyattan devam edeceğini öngörüyoruz.'' Öte yandan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün ise poşet fiyatlarının artırılmasını istediklerini aktardı. 

POŞET FİYATININ 1 TL ÜSTÜNDE OLMASI GEREKTİĞİ VURGULANDI

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, poşet fiyatının da 1 liranın üstünde olması gerektiğini aktardığı açıklamada, ''Bir poşetin maliyeti kalitesine göre 1 liraya kadar yükseliyor, o nedenle poşet fiyatının da 1 liranın üstünde olması gerekiyor ama bunu müşteriden toplamak zor bir hadise. Bu kültürü henüz yerleştiremedik maalesef. Daha alıştıramadık müşteriyi. Bir lira olması zor ama 75 kuruş olursa iyi olur diye düşünüyoruz.'' dedi. Poşet fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğine dair resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı.