Ödemeler başladı! Bu şartı sağlayan annelere 16.000 TL verilecek: PTT'den alabilirsiniz

Ödemeler başladı! Bu şartı sağlayan annelere 16.000 TL verilecek: PTT'den alabilirsiniz
Asgari ücret, memur maaşları ve emekli maaşı derken gözler diğer sosyal yardımlardaki zamma odaklanırken bu ödemeler hakkında araştırmalar devam ediyor.

Yeni yılla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de çalışan annelere verilen doğum izni olduğu belirtilerek maaşlara gelen zamların ardından doğum izni ücretlerin ne kadar ve nasıl yapılacağı merak konusu olduğu paylaşıldı. Bu noktada çalışan da çalışmayan da ödeme alacağı bildirildi. 

KADINLARA YÖNELİK ÖDEME 

Yeni yılla birlikte birçok alanda yeni adımlar atan hükümet tarafından yeni bir destek daha geldiği belirtilerek SGK'lı olarak çalışan kadınlara yönelik bir hizmet olduğu aktarıldı. 

ÖNCEDEN 12.454 TL ÖDENİYORDU 

Kadınlara çalışma hayatında destek olmak isteyen hükümet doğum parası ile ilgili önemli bir detayı paylaşılarak annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan ‘doğum parası’ ödemesi yapıldığı bildirildi. Bu destekteki en düşük tutarın ise asgari ücrete endeksli olduğu belirtilerek 1 Temmuz’a kadar çalışan yeni anneye 12 bin 454 lira doğum parası ödendiği hatırlanıyor. 1 Temmuz sonrasında ise yüzde 29,3 zamlı olarak ödendiği ve tutarın 16 bin lirayı geçtiği aktarıldı. 

31 ARALIK'A KADAR DOĞUM İZNİ DETAYI 

31 Aralık’a kadar doğum iznini tamamlayan 1 Temmuz 2022 itibariyle 6 bin 471 TL olan asgari ücretli anneye en az 16 bin 106 lira ödeneceği paylaşılarak bu ödemelerin çalışanın brüt maaşına göre belirlendiği ifade edildi. Bunun yanı sıra bu ödemelerin çalışanın brüt maaşına göre değiştiği de aktarıldı.

GEREKLİ ŞARTLAR

Peki bu ödemeden yararlanmak için ne yapmak gerekiyor? Bu ödemeyi almak isteyenlerde bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar ise şöyle paylaşıldı:

Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.

Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.

Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.

Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.