Ödeme güçlüğü çeken çiftçilere borç erteleme imkanı! Son tarih 30 Eylül

Ödeme güçlüğü çeken çiftçilere borç erteleme imkanı! Son tarih 30 Eylül
Çiftçiler için borçlarını daha rahat bir şekilde ödeyebilmeleri için çıkarılan erteleme imkanı kanun kapsamında vatandaşlara sunuldu. Peki hangi şartlar dahilinde çiftçi borç yapılandırması yapılabilir?

Ödeme güçlüğü çeken ve borcu olan vatandaşların Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ortakları yapılandırmadan faydalanabilecekleri açıklandı. Yapılan bu açıklama ile birlikte yapılandırmaya girebilecek olan borçlar için ise son tarih 30 Eylül 2022 olarak verildi. 

Taksit imkanı ile yapılandırma imkanından faydalanmak isteyen vatandaşların kooperatiflere başvurmaları için verilen tarihin yanı sıra bu konu hakkında yapılacak olan düzenlemeler açıklandı. Peki Tarım Kredi borçları için yapılandırma nasıl olabilir? 

TARIM KREDİ BORÇ YAPILANDIRMASI 

22 Nisan 2021 tarihinde  7316 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Bu kanun çerçevesinde Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal kredi alacaklarının yapılandırılması konusu yürürlüğe girdi. Bu sayede de çiftçiler için Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından borçlanmalar için yapılandırmanın mümkün olduğu anlaşıldı. 

ÇİFTÇİLER BORÇ YAPILANDIRMASINI NASIL YAPABİLİR? 

Kredi borçlarının yapılandırması halinde borçların nasıl taksitlendirileceği ve ne kadar faiz ödeneceği çiftçiler tarafından araştırılan ve merak edilenler arasındaydı. Kanun kapsamında 2024 senesine kadar taksitlendirilebilecek olan borçların yıllık yüzde 12 oranında faize uğrayacağı öğrenildi. 

Bu kapsamda peşinat ödemesi dahilinde bölünecek olan vadeler de öğrenilmiş oldu. Borçlarını yapılandırarak taksitli bir şekilde ödemek isteyen çiftçilerin bu borçları ödeyecekleri peşinat oranı ile öğrenilebileceği açıklandı. Bunun yanı sıra da borçların 2017 senesi ve daha eski tarihte olan borçlar ile 2018 - 2020 tarihleri arasında alınan borçlarının kredi taksitlendirmesinin değişeceği açıklandı. 

Konu ile ilgili yürürlüğe giren kanun şu şekildeydi; 

YAPILANDIRILACAK OLAN BORÇLARIN YENİ TUTARI 

Bu kapsamda yapılandırılan borçların ödenecek olan peşinat ile birlikte bölünecek vadeler şu şekilde verildi; 

  • %10 oranında ödenen peşinat ile = 36 aya kadar,
  • %20 oranında ödenen peşinat ile = 48 aya kadar,
  • %30 oranında ödenen peşinat ile = 60 aya kadar