İnşaat sektörüne derin yara! Ekim ayı başı itibariyle ince kalın demir fiyatları

İnşaat sektörüne derin yara! Ekim ayı başı itibariyle ince kalın demir fiyatları
Konut yapılarında inşaat sektörünün temel yapı taşı demir fiyatları aldı başını gidiyor. Dolar kurundan etkilenen inşaat demir fiyatları güncel fiyatları görenleri şaşkına çevirdi. Güncel demir fiyatlarındaki artış sonraki yeni fiyat listesi merak ediliyor. İnşaat demiri ne kadar oldu?

Konut yapılarında inşaat sektörünün temel yapı taşı demir fiyatları aldı başını gidiyor. Dolar kurundan etkilenen inşaat demir fiyatları güncel fiyatları görenleri şaşkına çevirdi. Güncel demir fiyatlarındaki artış sonraki yeni fiyat listesi merak ediliyor. 

Türkiye'de inşaat sektöründe genel problem arzın talebi karşılamadığı yönünde ortaya çıkan fiyat artışlarının yanında bir de inşaat demir fiyatlarındaki dalgalanma sektörü derinden etkiledi. Müteahhitlerin başına bela olan demir fiyatları döviz kuru etkisiyle bir türlü istenilen seviyeye gerileyemedi. Artan fiyatlar konut fiyatlarına ciddi miktarda yansıması vatandaşların ev hayallerini suya düşürdü.

Arsasına kendi evini yapacak veya müteahhit aracılığıyla kat karşılığı sistemi üzerinden anlaşma sağlayan kişilerin günden güne merak ettiği, planlanan tarihte konut yapılarının temeli atılmasına rağmen devamı gelmediği için şikayetleri gün geçtikçe artışa geçiyor. Demir sektörünü elinde tutan şirketler piyasada stok ve üretim kısıtlaması yöntemine giderek yüksek fiyattan ciddi gelir elde etmek istedikleri için de demir fiyatları etkileniyor. Sadece döviz kuru değil aynı zamanda üreticilerin de uyguladıkları politika vatandaşları derinden etkilemektedir. Buna göre demir fiyatları ve tüm detayları...

İnşaat demiri ton fiyatları şehirden şehre değişiklik göstermektedir. Bazı bölgelerde fiyatların yüksek olması dağıtımın ilk elden yönetilmesiyle alakalı olduğu tahmin ediliyor. İzmir'de inşaat demiri ton fiyatı 15 bin 250 TL, Ankara'da 15 bin 800 TL, Samsun'da 15 bin 900 TL olduğu açıklandı. Güncel fiyatlar için bu işi yapan firmaları takip etmekte fayda var.

Küresel ekonomi yara almaya başladıkça ekonominin çarkını döndüren merkez ülkelerin ulusal para birimleri dolara karşı değer kaybetmesi de tüm ürünlerin yükselmesine neden olabilmekte. Çin, demir üretimi ve ihracatında yıllardır ilk sırayı korumakla beraber sektör bazında büyük azınlığı elinde tutuyor. Döviz kuru etkisiyle birlikte eline geçen kozu kullanarak demir fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. 

Demirin ton fiyatı yaşanan yükselişin etkileri arasında iki neden olduğu söyleniyor. Dolar kurunun yükselişe geçmesi, demir işiyle uğraşan vatandaşların zam gelecek endişesi yüzünden alıma yönelmesi bu yönlü eğilim de talebin artmasına bağlı fiyatların yükseltiyor.