İkinci el satışlarını arttıracak formül! Uzun vadeli düşük faizli kredi iddiaları hız kazandı

İkinci el satışlarını arttıracak formül! Uzun vadeli düşük faizli kredi iddiaları hız kazandı
İkinci el piyasasındaki daralma son hızıyla devam ediyor. İkinci el araç alım satım işlemleri geçtiğimiz seneye göre artış gösterirken beklenen sayıya ulaşmamış durumda.

Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda duyurulan düzenleme 15 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe tamamıyla girdi. Yapılan yeni düzenlemenin fiyatlara etki etmesi fakat satışlara etki etmemesi herkes tarafından şaşkınlıkla karşılanmaya başlandı. Yapılan düzenleme sonrasında galericiler fiyatları düşürmekte inatçı davranırken vatandaşlar da fiyatların düşmesini beklemeye başladı.

Durgunluk devam ediyor

6 bin kilometre ve 6 ay şartıyla birlikte araba piyasasında yaşanan durgunluğun son bulacağı belirtilirken beklenen henüz gerçekleşmemiş durumda. Sıfır araçlarda bulunabilirlik sorunu halen devam ederken bu sorunun yeni düzenleme sonrasındaki süreçte giderileceği tahmin ediliyor. Bazı vatandaşlar tarafından ÖTV düzenlemesinin yapılması beklenirken bazıları ise fiyatların daha da düşeceğini düşünerek araba alımlarını önümüzdeki süreçlere ertelemeye başladı.

Taşıt Kredisi Faizleri Yükselmeye Başladı

Otomobil almak isteyen kişilerin karşılaştıkları bir diğer zorluk ise BDDK tarafından yapılan kredi düzenlemesi olmakta. Kredi düzenlemesiyle birlikte araç ve konut kredileri çekilirken daha zorlu bir süreç kişileri karşılamaya başladı. Yapılan düzenleme ve enflasyon değerlerinin yüksekliği nedeniyle taşıt kredisinde de faizler yükselmeye devam ediyor. Taşıt kredisi faizleri ise 2 Eylül haftasındaki yüzde 27 seviyesinden yüzde 27,32'ye yükseldi.

Uygun Vade ve Uygun Faiz Çözüm Olabilir mi?

Araba almak isteyenlerin en sık yaşadığı sorunlardan birisi yüksek kredi kullanımı. Sıfır araba almak isteyen kişiler yüksek faizler üzerinden ve yüksek tutarlardan ödemelerini gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Bu nedenle araç alamayan kişilerin sayısı oldukça fazla. Bankalar tarafından uygun faizli ve uygun ödeme koşullarıyla kredi verilmesiyle piyasa hareketliliği canlanabilmektedir. Banka tarafından sunulan bu hizmetlerin uygun koşullara getirilmesiyle birlikte hiç arabası olmamış kişiler de araba almakta kolaylık yaşayacak. 

TOKİ sosyal konut projesinden sonra ortaya uygun fiyatlı araçların piyasaya sürülerek ilk kez araba olacak kişilere bu fırsatın sunulacağı iddiası geldi. Masadaki bir sonraki çalışmanın da ÖTV indiriminde olacağı önde gelen kişiler tarafından öngörülüyor.