Fed toplantısı başlamasıyla Avrupa piyasaları düşmeye başladı! Küresel ekonomi kötü günler bekliyor

Fed toplantısı başlamasıyla Avrupa piyasaları düşmeye başladı! Küresel ekonomi kötü günler bekliyor
Avrupa piyasaları dalgalı seyrederken Fed toplantısının başlamasıyla birlikte beklenmedik seviyelere geriledi.

Avrupa piyasaları dalgalı seyrederken Fed toplantısının başlamasıyla birlikte beklenmedik seviyelere geriledi. Avrupa piyasaları güne dalgalı seyir izleyerek başladı. Önceki güne göre oldukça yüksek ticareti geliştirmekte zorlanıyor. Para piyasalarında hareketlilik yaşansa da piyasalarda dalgalanma negatif ivme kazandı. 

STOXX Avrupa 600, sabahın erken saatlerinde yüzde 0,7 düştü. Yüzde 0,9′dan elde ettiği açılış kazançlarını ne yazık ki geri kaybetmeye devam ediyor. Fed toplantısı dalgalı piyasayı daha da kötüye doğru yönelmesine neden oldu. Temel kaynaklar yüzde 1,9 düşerek kayıplara yol açarken, Avrupa otomobil borsasındaki yüzde 0,6 yükseliş düşüş eğilimini dengelemekte zorluk çekmeye başladı. Genel tabloya bakıldığında STOXX Avrupa 600, hisse senetlerinde düşüş endeks oranla bir hayli kayıpla günü kapatacağı öngörülüyor.

ABD Merkez Bankası’nın şu an başlayacak olan iki günlük para politikası toplantısı, küresel yatırımcıların bekleyiş içerisine girmesine neden oldu. Merkez bankası yükselen fiyatları kontrol altına almaya çalışırken, piyasalar 75 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor. Kimi tahminlere göre de 100 baz puanlık artış olacağı yönünde tahminler ağırlık kazanmaya başladı. Enflasyon karşı alınan faiz arttırımı tercihi git gide istenmeyen senaryoların yaşanmasına doğru hızla ilerliyor. Küresel ekonomi gözünü Fed toplantısına dikti. Asya borsaları artık bu durumdan rahatsızlık duymaya başladığı, doların küresel pazarlamada ortak para birimi olmasından ve bu durumu da Fed faiz kararlarıyla ülke içi ekonominin çalkantıya sürüklenmesinden şikayetçi. 

İsveç Merkez Bankası Riksbank, düzenlediği toplantı sonrası 'enflasyon çok yüksek' diyerek 100 baz puanlık faiz arttırımına gitti. Riskbank, 100 baz puanlık faiz arttırımını ana politika oranını ''enflasyonun çok yüksek olduğu'' konusunda uyardığı için yüzde 1,75'e çıkardı. Fed faiz kararları öncesi tedbir alarak, bir hayli yükselmenin önüne geçti.

İsveç Merkez Bankası Riksbank, yükselen enflasyonun ''hane halklarının satın alma gücünü baltaladığını ve hem şirketlerin hem de hane halklarının finansmanlarını planlamasını zorlaştırdığını'' söyledi.