Emeklilik sistemi sil baştan! Bakan ilk sinyali vermişti prim günleri eşitleniyor işte yıl yaş gün tablosu

Emeklilik sistemi sil baştan! Bakan ilk sinyali vermişti prim günleri eşitleniyor işte yıl yaş gün tablosu
Türkiye'de bu sabah gündeme düşen sıcak gelişmelere göre emeklilik sisteminin tamamen değişeceği ortaya atıldı. Gündeme düşen iddialar sonrasında milyonlar için sıcak gelişmeler geliyor. Emeklilik sistemi sil baştan! Bakan ilk sinyali vermişti prim günleri eşitleniyor işte yıl yaş gün tablosu

Emeklilik sistemi sil baştan! Bakan ilk sinyali vermişti prim günleri eşitleniyor işte yıl yaş gün tablosu - Türkiye'de bu sabah gündeme düşen sıcak gelişmelere göre emeklilik sisteminin tamamen değişeceği ortaya atıldı. Gündeme düşen iddialar sonrasında milyonlar için sıcak gelişmeler geliyor. EYT öncesinde yapılacak düzenleme ile birlikte artık SSK ve Bağ-Kur'luların da primleri eşitlenecek. 

Emeklilik şartları ve hak kazanma ile ilgili koşullarda standart geliyor. Buna göer ise yapılacak düzenleme ile birlikte hem farklı mesleklerde hem de çalışanlar arasında bir eşitleme olması planlanıyor. SSK ve Bağ-Kur için arada yer alan prim gün farkı artık ortadan tamamen kaldırılıyor. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihlerine göre değişeceği belirtildi. Bu doğrultuda ise bu işlemler üç ayrı dönem için ele alınacak.

Türkiye'de 2008 yılında yapılan reform ile birlikte tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanarak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemlerin hepsi SGK ile birleştirildi. Yapılan bu reforma rağmen herhangi bir birlik sağlanamazken tüm kurumların emeklilik işlemleri ve maaş bağlamaları farklı olarak günümüzde uygulanmaya devam etmekte.

BAKAN SİNYALLERİ VERMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hafta içerisinde yaptığı açıklamada "Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir" ifadelerini kullanmıştı.

SSK VE BAĞKUR PRİM FARKI ORTADAN KALKIYOR

3 ayrı dönemde alınacak bu konu ile ilgili detaylar da netleşti.

İLK DÖNEM: 8 Eylül 1999 yılı öncesi sigortalı olmuş SSK'lı için prim gün şartı 5.000 - 5.975 arasında değişirken Bağ-Kur için kadınlar 7.200 ve erkekler ise 9.000 uygulanıyor. Eşitleme olması durumunda ise Bağ-Kur için 5.000 - 5.975 prim günü arasında şart konulacak.

İKİNCİ DÖNEM: 1999 - 2008 arası SSK'lılar da prim gün şartı kadın erkek farksız 7.000 güne çıkarıldı. Bağ-Kur için ise 9.000 kadınlar ve 7.200 erkekler olarak devam ediyordu. Kadın erkek ayrımsız Bağ-Kur için prim gün sayısı 7.000'e inecek.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM: 2008 sonrası SSK'lılar için prim sayıları kadın erkek ayrımsız 7.200 gün olmuştu. Bağ-Kur için ise 7.200 kadın ve erkek 9.000 gün şartı devam etmişti. Burada da 7.200 güne çekilerek eşitleme sağlanacak.