Ekim 2022 memur ve emekli maaş zam oranı ne kadar? Enflasyon farkı zammı nasıl hesaplanır?

Ekim 2022 memur ve emekli maaş zam oranı ne kadar? Enflasyon farkı zammı nasıl hesaplanır?
Eylül ayının enflasyon rakamları ile birlikte Ekim ayı için kira artış oranı gibi pek çok detay açıklanmış oldu. Peki açıklanan verilerin ardından memur ve emeklilere yapılacak olan maaş zam oranı ne kadar olacak?

Bugün TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre uzun süredir oldukça merak edilen enflasyon belli oldu. Yayınlanan rapor ile birlikte Eylül ayının enflasyon rakamları ile birlikte Ekim ayı için kira artış oranı gibi pek çok detay açıklanmış oldu. Açıklanan bu rakamların ardından enflasyon değerleri ile birlikte Memur ve emekliler tarafından da maaş zammı oldukça merak edildi. Peki açıklanan verilerin ardından memur ve emeklilere yapılacak olan maaş zam oranı ne kadar olacak? 

ENFLASYON FARKI ZAMMI NASIL HESAPLANIR? 

Açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından memur ve emeklilere enflasyon farkı zammının ne kadar olacağı oldukça merak edilmişti. Peki açıklanan enflasyon rakamlarına göre memur ve emeklilere gelecek olan zam oranları nasıl hesaplanır?

2023 yılında yapılacak olan memur ve emekli maaşlarına gelecek olan bu zam son 6 ayın açıklanan enflasyon rakamları baz alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle de zammın ne kadar olacağı konusunda meraklanan vatandaşlar için uygulanan bu zam oranları büyük önem kazanmaktadır. 

Son olarak bu sene yüzde 41,85 oranında gelen zammın ardından bu yılın sonunda görüşmelere başlanacak olan yeni memur ve emekli maaş oranlarının ne kadar olacağı kısa süre içerisinde gündem oldu. Peki son 6 ayın enflasyon rakamlarının göz önünde bulundurularak hesaplanacağı bilinirken açıklanan 3 aylık enflasyon rakamları da merak konusu oldu. İşte son 3 ayın enflasyon rakamları... 

SON 3 AYIN ENFLASYON RAKAMLARI 

Temmuz Ayı 

Temmuz ayında yayımlanan raporda aylık TÜFE toplamı yüzde 2,37 olarak ilan edilmişti. Yıllık TÜFE 79,60 olarak hesaplanmış, 12 aylık TÜFE ortalaması ise yüzde 49,65 olarak hesaplanmıştı. 

Ağustos Ayı 

Ağustos ayı enflasyon verisinde rakamlar düşüşe geçerken aylık TÜFE oranı yüzde 1,46 olarak ilan edilmişti. Yıllık TÜFE oranı yüzde 80,21 olarak gerçekleşirken 12 aylık TÜFE ortalaması ise yüzde 54,69 olarak gerçekleşmişti. 

Eylül Ayı 

Bugün açıklanan TÜİK Eylül ayı enflasyon raporunda aylık TÜFE oranı ise yüzde 3,08 olarak gerçekleşti. Yıllık TÜFE oranı yüzde 83,45 olarak gerçekleşirken 12 aylık TÜFE ortalaması ise 59,91 olarak hesaplandı. 

2023 yılında yapılacak olan zam için son üç ayın enflasyon toplamı 6,91 oldu. Sözleşme zammı olan yüzde 8 de dahil olunca toplam zam oranı 14,91 olarak belirlendi. Gelecek olan son 3 ay ile birlikte de 2023 yılında yapılacak olan zam oranı belli olmuş olacak.