Bakan Nebati yapılandırma paketinin detaylarını açıkladı! Yüzde 10 indirim, 4 yıl vade!

Bakan Nebati yapılandırma paketinin detaylarını açıkladı! Yüzde 10 indirim, 4 yıl vade!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İş Dünyası Buluşması’nda önemli açıklamalara imza attı. Yaptığı açıklamalarda yapılandırma paketinin detaylarını aktaran Bakan Nureddin Nebati, yapılandırmada 4 yıl vade olacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; “Türkiye son yüzyılın en zor yüzyıllarından biri olan 2022 yılındaki krizi fırsata çevirmeyi başarmıştır. Tüketici güven endeksi olumlu işaretler vermektedir. Yatırım, üretim, ihracata odaklı Türkiye ekonomi modelimiz önemli bir paya sahiptir” dedi.

Bakan Nebati’den önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen Türkiye’nin olduğunu belirtti. Makine teçhizat yatırımlarının 12 çeyrektir kesintisiz artmaya devam ettiğini de açıkladı. Yapılandırma konusunda açıklama yapan Bakan Nebati; “Vergi dairesine ödenmesi gereken her borç yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 yılı için ödenmesi gereken geçici verdiler. Davalı olan vergi ve prim itilaflarını sonlandırarak ödeme imkanı getiriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yüzde 10 indirim, 4 yıl vade

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; “Bu konuda da şunu peşinen belirteyim; artırılan matrahların vergilerini peşin öderlerse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacaktır. Bu teklifteki önemli bir yenilik de taksit ödeme sürelerini 4 yıla, yani 48 aya çıkarmamızdır” dedi.

Yapılandırma paketinin detayları

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre, ödeme süresinin uzun tutulduğu ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de ayrıca avantajlar getirildiğini belirtti. Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, küçük oranlar uygulayarak hesaplanan Yurt içi- ÜFE tutarının yüzde 90’ından da vazgeçildiğini, eğer yapılandıran borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlandığını belirtti. 

2 bin lirayı aşmayan icralık borcu olan vatandaşların bu borçlarını tasfiye edecek ortamın daha önce hazırlandığını belirten Bakan Nebati, şimdi de vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçlarının silineceğini belirtti. Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarının silineceğini belirtti.