AB Liderleri Rus Petrol Ürünlerinde Fiyat Üst Sınırı Konusunda Anlaşamadı

AB Liderleri Rus Petrol Ürünlerinde Fiyat Üst Sınırı Konusunda Anlaşamadı
Avrupa Birliği yetkilileri Rus Petrol ürünlerinde fiyat üst sınırı konusunda anlaşamadı. Ham petrol fiyat tavanları ise ayrıca görüşülecek.

Avrupa Birliği yetkilileri Cuma günü Rus ham petrol ürünlerinin 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan fiyat tavanı hakkında bir anlaşmaya varamadı ancak görüşmeler önümüzdeki hafta devam edecek. Grup ayrıca mevcut ham petrol fiyat tavanlarını da görüşecek.

Grup başlangıçta ham petrol fiyat üst sınır seviyesini her iki ayda bir gözden geçirecek şekilde ayarlandı, bu da bunun Ocak ayında gözden geçirilmesi gerektiği anlamına geliyordu, ancak ABD dahil olmak üzere grubun bazı ülkeleri üst sınırı gözden geçirmek için Mart ayına kadar beklemek istedi. Şu anda varil başına 60 dolar olarak belirlendi. Üst sınır başlangıçta varil başına 60 dolar olarak belirlenirken, AB geçen ay üst sınırın ortalama piyasa oranlarının en az %5 altında bir fiyat olarak ayarlanması ve periyodik olarak gözden geçirilmesi gerektiğine karar verdi.

Ancak gruptaki herkes mevcut üst sınır veya gözden geçirmedeki gecikme konusunda aynı fikirde değil. Estonya, Litvanya ve Polonya, Rus ham petrol fiyatlarının üst sınırın altında olduğunu, bu nedenle fiilen hiçbir şey yapmadığını savunarak daha düşük bir üst sınır istiyor - Rusya'nın ham petrolünü daha da kısıtlamak için varil başına 40 ila 50 ABD Doları arasında çok daha düşük bir üst sınır görmek istiyorlar. .

Önümüzdeki hafta AB, Rusya'nın yakıt ithalat yasağının bundan bir hafta sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte, dizel fiyatlarına yaklaşmakta olan üst sınır hakkındaki görüşmelerine devam edecek.

Avrupa Komisyonu, dizel için varil başına 100 dolarlık bir üst sınır önerdi, ancak üst sınırın çok fazla tartışma olmadan üzerinde anlaşmaya varılması pek olası değil. AB'nin Rusya'dan dizel ithalatına yönelik yasağı, önceden bir fiyat sınırı belirlenip belirlenmediğine bakılmaksızın 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek ve yalnızca belirlenen sınırın altında satın alınırsa.