En başarılı üniversitelerin sıralaması belli oldu

En başarılı üniversitelerin sıralaması belli oldu
Türkiye'de yer alan 183 üniversitenin akademik performans sıralamaları belli oldu. İşte Türkiye'de en başarılı üniversiteler...

Türkiye'de yer alan 183 üniversitenin akademik performans sıralamaları belli oldu.  Önde gelen üniversiteler yerini kaybetmezken sıralamada ufak çaplı değişiklikler yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinde yıllardan beri yer alan Koç Üniversitesi listede birinciliğini korumaya devam etti.

Akademik performans sıralaması belirlenirken üniversitelerde aranan özellikler, ''akademik itibarı, fakülte ve öğrenci oranındaki veri, öğrencilere bilgi aktarımı, uluslararası fakülte ve uluslararası öğrenci oranında yer alan başlıca kriterler sıralamayı belirlemektedir. Türkiye'ye son yıllarda gelen uluslararası öğrenci sayısında bir hayli artış var. Kaliteli ve kökü geçmişe dayanan başarılı üniversitelerde eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler, Türkiye'de yaşanan döviz artışı nedeniyle eğitimde fırsatçılığı kullanarak hayat pahalılığına takılmadan ülkemizde önde gelen üniversitelere tercih de başat etken olmuştur.

EN İYİ İLK 10 ÜNİVERSİTE

Türkiye genelinde yer alan devlet, özel ve vakıf 183 üniversite yer alıyor. Üniversitelerin akademik performansının yer aldığı listede, Koç Üniversitesi listede birinci sırada yer alıyor. Sırayla ilk 10'da yer alan üniversiteler, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi izledi.

SIRALAMAYI KİM BELİRLİYOR?

ODTÜ University Ranking by Academic Performans (URAP) laboratuvarının Türkiye'deki 183 üniversitenin sıralamasını açıkladı. Koç Üniversitesi, geçtiğimiz yıla göre iki sıra atlayarak birinci oldu. Hacettepe Üniversitesi ikinci ve Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi üçüncü sırayı paylaştı.

DÜNYANIN EN İYİ İLK 500 ÜNİVERSİTESİNDE TÜRKİYE VAR MI?

Türkiye'de yer alan bazı başarılı üniversiteler, 2004 yılından beri yapılan üniversite ölçümlerinde her yıl dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesinde yer almaktaydı. Uzun yıllardır paylaşılan sıralamada Türkiye'den herhangi bir üniversitede ilk 500'de yer almadığı açıklandı. Koç Üniversitesi, dünyanın en iyi ilk 511-520 ülkesi arasında yer aldığı aktarıldı.

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMASINDA KAÇ TÜRK ÜNİVERSİTE VAR?

Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesine Türkiye'den herhangi bir ülke sıralamaya giremedi. 501-560 aralığında Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi yer aldığı açıklandı. İlk 500'den düşen üniversitelerin yeni sıralaması bu yönlü olduğu belirtildi.