• Haberler
  • Doğal olan her şey güvenli Midir? Bitkisel ürünler nasıl tüketilmeli?

Doğal olan her şey güvenli Midir? Bitkisel ürünler nasıl tüketilmeli?

Bitki veya bitkisel kürlerin kullanımı her geçen gün artsa da, bu ürünlerin 'doğal' etiketi taşıması onların güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Peki doğal diye tükettiğimiz bitkiler hangi aşamada ve koşullarda riskli olabiliyor? Cevabı haberimizde...

Doğal olan her şey güvenli Midir? Bitkisel ürünler nasıl tüketilmeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gelişen bilimsel tıbbın yanı sıra şifayı alternatif tedavi yöntemi olan bitkisel kürlerde arayanlarda oldukça fazla. Ama bitkileri kullanırken dikkatli olmakta fayda var. 

Özellikle kanser hastası olup kemoterapi görenler için bu durum hayati riskler taşıyabilir. Yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar ve düzenli reçeteli ilaç kullanan bireyler için de bitkisel ürünlerin riski artmakta. Herhangi bir destekleyici ürün veya çay kullanmadan önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Çünkü tükettiğiniz bitkisel ürünle birlikte alınan ilaçların etkileşimi halinde büyük sağlık sorunları oluşabiliyor.

Kemoterapi veya radyoterapi gibi kanser tedavisi görenlerin beraberinde aldıkları bitkisel ürünler, ilaçların etkinliğini azaltabilir, hatta tedaviyi tehlikeye bile atabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde herhangi bir ek ürün kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kullandığımız her doğal etiketli ürün, yan etkisizdir, zararsızdır diyemeyiz. Uzmanlara göre, bitkilerin bir çoğu, doğadaki şartlara göre kendini korumak için toksik bileşenler üretir. Bu maddeler, yanlış kullanımda cilt reaksiyonlarından karaciğer sorunlarına, hatta kalp ritim bozukluklarına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabilir. Peki en sık kullanılan bitkiler ve olası riskleri neler?

Ekinezya, Sarımsak, Sarı Kantaron, Ginkgo Biloba, Ginseng gibi ürünler, özellikle kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanıldığında ciddi kanama riskleri oluşturabilir.

Meyan kökü gibi bazı bitkiler kalp ilaçlarıyla etkileşerek kalp ritminde bozukluklara neden olabilir.

Greyfurt suyu, birçok kalp ilacıyla etkileşime girerek ilaçların kandaki seviyesini tehlikeli biçimde artırabilir.

Bitkisel çayların uzun süreli ve fazla miktarda tüketimi; karaciğer hasarı, hormon dengesi bozukluğu ve ilaç etkileşimleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle siyah çay, yeşil çay, papatya, adaçayı ve hibiskus gibi çayların bazı ilaçlarla etkileşimleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Unutmayın: "Doğal" her zaman "zararsız" demek değildir. Bilinçli kullanım, sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Lütfen sağlığınız için uzman görüşü almadan bilinçsizce tüketim yapmayın.

Bakmadan Geçme

Kamu Gündemi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!