- Haberler
- Kamu Haber
- Diyarbakır Cezaevi müzeye dönüştürülüyor! Bakan Bozdağ kapısına kilit vurdu
Diyarbakır Cezaevi müzeye dönüştürülüyor! Bakan Bozdağ kapısına kilit vurdu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Diyarbakır'da konuşma yaptı. Diyarbakır Cezaevinin bugünden itibaren Adalet Bakanlığından ayrılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin gerçekleştiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Diyarbakır'da konuşma yaptı. Diyarbakır Cezaevinin bugünden itibaren Adalet Bakanlığından ayrılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin gerçekleştiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı bu konuşmada Diyarbakır Cezaevinin artık Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek müzeye çevrildiğini kamuoyuna müjdeledi. Erdoğan tarafından yapılan bu açıklamadan sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Diyarbakır Cezaevinin kapısına kilit vurdu ve anahtarı ise Bakan Ersoy'a teslim etti.
DİYARBAKIR CEZAEVİNİN KAPISINA KİLİT VURULDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır'da konuşma yapmak için bugün yola çıktı. Kendisine eşlik eden Bakan Bozdağ ile Bakan Ersoy açıklamadan sonra Diyarbakır Cezaevini ziyaret ederek bazı incelemeler yaptı. Yapılan bu incelemenin ardından açıklama yapan Bakan Bozdağ, cezaevinde yaşanan olayların Türk demokrasi tarihine geçen kara bir leke olduğunu belirterek, "Bugün Diyarbakır Cezaevi'nin kapısına kilit vuruyor ve böylelikle bir dönemin daha kötü hatıralarıyla, hak ihlalleriyle anılan bir mekanı kapatmış, kapısına kilit vurmuş oluyoruz. İnşallah bundan sonra geçmişten ders alan ve geleceğe daha iyi hazırlanan bir Türkiye için burası bilim, kültür ve bir ibret ve iyilik merkezi olarak Diyarbakırlılar başta olmak üzere aziz milletimize hizmet edecektir" ifadelerini kullandı.
KÖTÜ ŞEKİLDE HATIRLANAN AÇIK CEZAEVİ KALMADI
Bakan Bozdağ Diyarbakır Cezaevinin kapatılması ve müzeye dönüştürülmesi ile ilgili konuşmalar yaptı. Artık eskiden hak ve hukukun yendiği mahkumlara kötü muamele eden açık ceza evi kalmadığı diyerek konuşmasına devam etti:
"Bugün burada bu mekanın kapısına kilit vurmak suretiyle Türkiye'de geçmişte kötü hatıraların ve hak ihlallerinin merkezi olmuş yerlerden birinin daha kapısına kilit vurmanın şeref ve onurunu yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi daha önce Yassıada mahkemelerinin yapıldığı ve ülkemizin seçilmiş başbakanı ve bakanlarının idamına giden süreçlerin ve onların cezaevi dönemlerinin yaşandığı o büyük cinayete ilişkin hadiselerin bulunduğu alanı da biz 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' yaptık ve oranın da kapısına hem kilit vurduk, hem büyük bir anı merkezi, hatıra merkezi ve demokrasi tarihimiz, özgürlükler bakımından da önemli bir mekan haline getirdik. Daha önce yine Ulucanlar Cezaevi, Diyarbakır Cezaevimiz gibi kötü hatıralar ve hak ihlalleri ile anılan bir yerdi. Oranın da kapısına kilit vurduk. Daha sonra orayı da anı müzesi haline getirdik.
Türkiye'de son 20 yıl içerisinde pek çok insan hakları ve demokratikleşme yönünde tarihi adıma imza attık. Olağanüstü hal yönetimini bu dönemde kaldırdık. İnkar ve asimilasyon politikalarına bu dönemde son verdik. Ana diller, yerel dil ve lehçeler üzerindeki baskı ve yasakları bu dönemde kaldırdık. İnsan hakları konusunda önemli adımlar attık. İşkence ve kötü muameleye zaman aşımı uygulanmayacağını yasalarımıza geçirdik ve işkence ve kötü muamele konusunda sıfır tolerans uygulamasını bu dönemde hayata geçirdik. İnşallah bu kapanan cezaeviyle de geçmişte kötü muamele ve hak ihlalleri ile anılan Türkiye'de faal halde bulunan herhangi cezaevi de kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme