- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Denetimli serbestlik nedir ve kimlere verilir?
Denetimli serbestlik nedir ve kimlere verilir?
Cezaevinde belli bir süre geçiren bazı hükümlülerin, kalan cezalarını dışarıda, devletin kontrolü altında tamamlayabiliyor. Bu uygulamaya denetimli serbestlik deniyor. Peki, bunun şartları nedir, kimler yararlanabiliyor? Detayı haberimizde...
Denetimli serbestlik, cezasının bir kısmını cezaevinde geçiren hükümlülerin, kalan süresini toplum içinde ve belirli kurallar çerçevesinde geçirmesine olanak tanıyan bir infaz yöntemidir.
Devlet bu yöntemle hem cezaevlerinin yükünü azaltmak hem de hükümlülerin topluma uyumunu kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ama bu sistemden faydalanmak için hükümlülerin belli şartları taşıması gerekiyor.
Belli şartlar dahilinde tanınan denetimli serbestlik süresinde hükümlü, bu süre boyunca Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün belirlediği şartlara uymak zorundadır. Aksi takdirde kalan cezasını tekrar cezaevinde tamamlamak zorunda kalır.
Denetimli serbestlik hakkından yararlanabilmek için bazı özel şartlar bulunur. Bunlar:
- Koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az kalan iyi hâlli hükümlüler (açık cezaevinde bulunmaları şartıyla),
- Koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az kalan kadın hükümlüler (0-6 yaş arası çocuğu olanlar),
- Koşullu salıverilmesine 3 yıl veya daha az kalan ağır hasta, yaşlı veya engelli hükümlüler (tek başına hayatını idame ettiremeyenler)
Nasıl uygulanır?
Denetimli serbestlik süreci boyunca hükümlüye bazı yükümlülükler getirilir.
- Belirli zamanlarda imza verme,
- Uyuşturucu ya da alkol tedavisine katılma,
- Kamu hizmeti yapma,
- Eğitim veya meslek edindirme programlarına katılma,
- Elektronik kelepçeyle izlenme
Bu yükümlülüklere uyulmazsa, denetimli serbestlik hakkı iptal edilir.
Amaç ne?
Bu sistemle, hükümlülerin toplumla bağını koparmadan cezalarını tamamlamaları ve suça yeniden yönelmemeleri hedefleniyor. Ayrıca cezaların sadece kapalı alanlarda değil, topluma fayda sağlayacak şekilde de infaz edilmesi amaçlanıyor.
Bakmadan Geçme





