Covid-19 nedeniyle koku kaybı kalıcı olabilir mi? Anosmi nedir?
Covid-19 ile birlikte koku kaybı yaşayan insanlar, hastalık sonrasında da bu durumun devam ettiğine şahit oldu. Bazı insanlarda aylarca hatta yıllarca devam eden bu durum kalıcı olabilir mi? İşte cevabı…
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen Covid-19 pandemisinin ardından, hastalığın uzun vadeli etkileriyle ilgili bilimsel araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu etkiler arasında en dikkat çekeni ise kalıcı koku kaybı (anosmi).
Araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular, bu sorunun altında yatan nedenlerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda epigenetik düzeyde olabileceğini ortaya koydu.
Epigenetik izler: Covid-19’un sessiz mirası
Dünya genelindeki bilim insanlarının yürüttüğü araştırmalar, Covid-19 virüsünün koku alma hücrelerinde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Doğrudan DNA’nın değişmesine sebep olmasa da, nasıl çalıştığını etkileyebiliyor. Koku alma hücrelerinde oluşan epigenetik değişiklikler, sinir sinyallerinin iletimini engelleyerek uzun süreli koku kaybına yol açabiliyor.
Geçici değil, kalıcı bir etki
Pandeminin ilk dönemlerinde yaygın olarak görülen koku kaybı genellikle geçiciydi. Ancak bazı bireylerde bu durumun aylar, hatta yıllar boyunca sürdüğü gözlemlendi. Uzmanlar, bu kalıcılığın sebebini virüsün vücutta bıraktığı epigenetik izlerde arıyor.
Peki tedavisi var mı?
Araştırmacılara göre epigenetik değişiklikler tersine çevrilebilmesi mümkün. Bu durum kalıcı koku kaybının tedavi yöntemlerinin gelişmesine olanak sağlıyor. Hemen olmasa da gelecekte, epigenetik müdahaleler sayesinde Covid-19’un bu uzun vadeli etkisinin önlenmesi veya tedavi edilmesi söz konusu olabilir.
Bakmadan Geçme





