ALTIYÜZELLİYEDİ
14 Temmuz 1965 tarihinde kabul edilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu temel yasalardan birisi olup, Devletimiz açısından çok önemli kanunlardan biridir. Fakat ne hikmetse bu kanun kabul tarihinden günümüze kadar binlerce kez değişikliğe uğramış, her gelen iktidar bir tarafını ellemiş, tabiri caizse sonuçta kevgire dönmüştür.

ALTIYÜZELLİYEDİ
14 Temmuz 1965 tarihinde kabul edilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu temel yasalardan birisi olup, Devletimiz açısından çok önemli kanunlardan biridir. Fakat ne hikmetse bu kanun kabul tarihinden günümüze kadar binlerce kez değişikliğe uğramış, her gelen iktidar bir tarafını ellemiş, tabiri caizse sonuçta kevgire dönmüştür.
Kabul edildiği tarihteki kanunun özüne aykırı binlerce değişiklikten sonra bugünkü ucube haline gelmiştir. 657 sayılı yasa üzerinde değişiklik yapma fikri, her dönem gündeme gelen bir çalışma olmuştur. Fakat bir türlü neticeye gidilememiştir. En son, Rahmetli Başbakanlardan Bülent ECEVİT’in son başbakanlığı döneminde yoğunlaşan Personel Reform çalışmaları maalesef netice alınamadan bitirilmişti.
2002 den sonrada zaman zaman konu edilen Personel Reformu bir türlü yapılamamış, her iktidar döneminde olduğu gibi, yasa üzerine binlerce yama atılarak bugünlere kadar gelinmiştir.
Evet; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu günümüz ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Yapılan binlerce değişiklikten sonra özünden uzaklaşmış olup, değişmesi konusunda kimsenin itirazı olacağını da düşünmüyorum. Ancak; 2002 den buğüne kadar gördük ki, İşçi ve Emekçiden yana tavır alamayan AKP, bu kafayla bu işi yapamaz.
AKP aklını başına almalıdır. AKP Siyasi İktidarı şunu iyi bilsin ki, Bağımsız Sendikalar olarak oldu-bitti ye asla izin vermeyiz, İŞ GÜVENCEMİZE-KIDEM TAZMİNATIMIZA dokunulursa, ekonomik-hukuksal-sosyal kazanımlarımızda geriye götürme çabalarına asla seyirci kalmayız ve yeri yerinden oynatırız.
657 sayılı yasa kırk yerinden yama yapılmış olsa da artık değiştirilmelidir. Bu değişiklik, Önce İnsan eksenli bir değişiklik mantığıyla yapılmalıdır. Öncelikle İŞ GÜVENCESİ kalkanları sağlamlaştırılmalı, Memurlar Siyasi İktidarın oyuncağı olmaktan kurtarılmalıdır. Örneğin çalışma saatleri kısaltılmalı, Ekonomik-Sosyal-Hukuki Haklar artmalı, Kıdem Tazminatı yükseltilmeli, Emekli maaşına yansıyan yan ödemeler meselesi çözülmelidir. Çalışan Anneler Bebeğine daha çok zaman ayırabilmelidir. Faşizan Baskılar ve Sürgünleri yok edebilmeli, bu tür uygulama yapan faşist yöneticilere fırsat vermemelidir.
657 sayılı yasa değiştirilmelidir, Ancak AKP Siyasi İktidarının memur üzerinde baskı kurmak, memuru siyasallaştırmak niyetiyle yapmak istediği değişikliğe asla izin verilmemelidir. Memur Devletin Memurudur ve yasalara uymak ve yasaları uygulamak zorundadır, Memuru siyasetin oyuncağı yapacak değişikliklerden uzak durulmalıdır.
657 sayılı yasa hazırlanırken, örgütlü tüm sendikaların görüşü alınmalıdır. Bu değişiklik yapılacaksa; değişikliğin yapılması için masa kurulmalı, masanın etrafına ilgili tüm kesimler çağrılmalıdır. İş Güvencesi, Kıdem Tazminatına yapılacak iyileştirmeler dışında, Memuru geriye götürecek hiçbir konu gündeme alınmadan, İnsana ve İnsanı ileriye taşıyacak, Hizmete ve Hizmeti İleriye taşıyacak tüm konular tartışılmalı ve tüm kesimlerin onayıyla, İnsana yakışan bir çalışma yasası çıkarılmalıdır.
657 Sayılı yasa değişmelidir. Ancak, yerine gelecek yasa sadece hizmet odaklı olmamalı; Hizmeti artırırken İnsanı ve yaşamını İleriye götürecek bir yasa olmalıdır. Hizmeti alana ve Hizmeti sunana, İnsanca yaşanabilir şartlar sağlayacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.
Cengiz GÜLEBAY /16.11.2015
