- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Avrupa'da en fazla vatandaşlık veren ülkeler hangileri?
Avrupa'da en fazla vatandaşlık veren ülkeler hangileri?
Eurostat verilerine göre 2023 yılında Avrupa Birliği'nde en çok vatandaşlık İspanya tarafından verildi. Nüfusa oranla ise Lüksemburg ve İsveç öne çıktı.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 2023 yılına ait Avrupa Birliği ülkelerinde verilen vatandaşlık sayılarını açıkladı. Verilere göre, geçen yıl en fazla vatandaşlık veren ülke 240 bin kişiyle İspanya oldu. Bu rakam, AB genelinde verilen tüm vatandaşlıkların yüzde 22,9’unu oluşturdu.
İspanya, İtalya ve Almanya zirvede
İspanya’yı sırasıyla 214 binle İtalya, 200 binle Almanya, 97 binle Fransa ve 68 binle İsveç izledi. Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen Birleşik Krallık, 202 bin kişiye vatandaşlık vererek dikkat çekti.
Nüfusa oranla en çok vatandaşlık Lüksemburg’dan
Mutlak sayılar kadar önemli olan bir diğer veri de nüfusa oranla verilen vatandaşlık sayıları oldu. Bu ölçüte göre, her 1.000 kişide 8,8 vatandaşlıkla Lüksemburg ilk sırada yer aldı. Onu İsveç (6,4), İspanya (5), Belçika (4,7) ve İtalya (3,6) takip etti.
En az vatandaşlık veren ülkeler arasında ise Slovakya, Bulgaristan ve Litvanya öne çıktı. Bu ülkelerde oran 1.000 kişide 0,5’in altına düştü.
Doğallaşma oranında İsveç Avrupa lideri oldu
Eurostat’ın açıkladığı bir diğer önemli veri ise, ülkedeki yabancı uyruklu nüfusa kıyasla verilen vatandaşlık oranı, yani doğallaşma oranı oldu. Bu alanda liderlik yüzde 7,9 ile İsveç’in oldu. Ardından Romanya (yüzde 5,9) ve İtalya (yüzde 4,1) geldi. Avrupa Birliği genelinde ise her 100 yabancıdan ortalama 2,6’sı vatandaşlık aldı.
Vatandaşlık şartlarında büyük farklılıklar var
Eurostat verileri, ülkeler arasında vatandaşlık başvuru süreçlerindeki ciddi farklılıkları da gözler önüne serdi. Örneğin:
İtalya vatandaşlık için en az 10 yıl kesintisiz ikamet şartı arıyor.
Fransa, Finlandiya, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerde bu süre 5 yıla kadar düşüyor.
Birleşik Krallık, ikamet süresini 5’ten 10 yıla çıkarma hazırlığında. Ancak yeni düzenlemede, başvuranların ekonomiye ve topluma katkı sunmaları durumunda bu süreden muaf tutulmaları da planlanıyor.
Belçika, vatandaşlık başvuru ücretini 150 eurodan 1.000 euroya yükselterek maliyet açısından en dikkat çeken ülke oldu.
Bakmadan Geçme





