Akdeniz depreminin ardından: 'Büyük Deprem Sürpriz Olmaz'
Akdeniz'de gece saatlerinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem, bölgede tedirginliğe yol açtı. Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında kaydedilen ve çevre illerin yanı sıra Kıbrıs ve Yunanistan'da da hissedilen sarsıntı sonrası uzmanlar, Akdeniz havzasındaki büyük deprem potansiyeline dikkat çekti.
Deprem sonrası uzmanlardan kritik değerlendirmeler geldi. Yaşanan depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, yeni depremler ile ilgili hazırlıklı olunması gerektiği vurgulandı.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, katıldığı canlı yayında, “Bu bölge zaten deprem üretme kapasitesi yüksek bir alan. Girit ve Rodos açıklarındaki dalma-batma zonu, tarihte 8 büyüklüğünde depremler üretmiştir. Bu nedenle bu büyüklükte bir deprem şaşırtıcı değil, daha büyüğü de olabilir” dedi.
Pampal, aynı zamanda bölgedeki volkanik yapıların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, Santorini çevresindeki denizaltı volkanizmasına dikkat çekti. “Bu bölgede olası bir büyük deprem, volkanik hareketliliği tetikleyebilir ve deniz tabanında çökmelerle tsunami riski doğurabilir” uyarısında bulundu.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş da Girit Fayı üzerindeki stresin, Ege Bölgesi’ne doğru yayıldığını belirtti. Bektaş, “Son yüzyılda bu hatta çok sayıda 6-7 büyüklüğünde deprem üretildi. İzmir, Manisa, Afyon, Isparta gibi şehirleri içine alan bir deprem kümesiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.
Uzmanlar, Akdeniz’deki bu tür depremlerin izole birer olay olmadığını, Ege ve Batı Anadolu için de önemli uyarı niteliği taşıdığını ifade etti. Deprem bilincinin artırılması ve kıyı şehirlerde tsunami senaryolarına karşı hazırlıklı olunması çağrısında bulundular.
Bakmadan Geçme





