- Haberler
- Gündem
- 5. İstanbul Dijital Sanat Festivali başlıyor: İstanbul Dijital Sanatın kalbi olacak!
5. İstanbul Dijital Sanat Festivali başlıyor: İstanbul Dijital Sanatın kalbi olacak!
İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF), 'Bağlanıyor' temasıyla 11-15 Haziran'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Türk Telekom ve PASHA Bank ana sponsorluğunda gerçekleşecek festival, 7 kıtadan 80 sanatçıyı ağırlayacak ve dijital sanatı robotlarla buluşturacak.
İstanbul, dijital sanatın yeni merkezi olmaya hazırlanıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF), 11-15 Haziran tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde kapılarını açıyor. Türk Telekom ve PASHA Bank'ın ana sponsorluğunda, Mezo tarafından düzenlenen festival, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye'nin uluslararası alandaki ilk ve tek dijital sanat festivali olma özelliğini taşıyor.
"Bağlanıyor" Temasıyla Dijital Sanat Şöleni
"Bağlanıyor" (Connecting) temasıyla gerçekleşecek festival, dijital sanatlar alanında ulusal ve uluslararası 80 sanatçının eserlerini sergileyecek. Festival programı oldukça zengin; çocuk ve gençlik atölyeleri, interaktif dijital tiyatrolar, dijital şovlar, robot gösterileri, paneller, görsel ve işitsel performanslar sanatseverlerle buluşacak. Sabah 11'den akşam 11'e kadar dolu dolu bir program vadeden festival, 5 yaşından 85 yaşına kadar her yaştan ziyaretçiye hitap edecek etkinlikler sunuyor.
Festival direktörü Dr. Nabat Garakhanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada festivalin 5. yılını kutladıklarını ve büyük bir heyecan duyduklarını belirtti. Garakhanova, "7 kıtadan 80 sanatçıyı ağırlayacağız. Onlar İstanbul deyince zaten heyecanlandı. İstanbul'da dijital sanatın merkezi olma yönünde gidiyoruz. Kısa zamanda dünyada isim yaptık, bir marka haline geldik. IDAF, bir Türk markası olarak uluslararası kategoriye girmiş durumda. Bu bizim için onur ve gurur verici" ifadelerini kullandı.
Robotlar da Sanat Sahnesinde
Festivalin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise robotların dijital sanattaki rolü olacak. Garakhanova, "Robotlar ve insanların bir arada olduğu bir festival. Bir tane robotumuz AKM'yi canlı olarak çizecek ve AKM'ye hediye edeceğiz bu eseri. Onun dışında bir robotumuz Türk, Anadolu motifleriyle çizimler gerçekleştirecek. Aslında sadece sanatçılar değil, robotlar da dijital sanatta yer alıyor ve bu festivalde de olacaklar. Söyleyişlerde, sunumlarda, ortada robotları göreceksiniz" dedi.
Medeniyeti ve Kültürü Dijitalle Buluşturmak
Dijital sanatın yeni bir akım olduğuna işaret eden Garakhanova, IDAF olarak özlerini, yani kültürlerini yeni bir dille, dijital anlatımla korumayı hedeflediklerini vurguladı. "Gelenekleri, kültürü, medeniyeti koruyarak dijitale aktarmanın yollarını bulmayı öncelediklerini" belirten Garakhanova, "Farklı bir kaligrafi, hat veya geleneksel çizimlerle inovatif çalışmalar da görebileceksiniz. Bizim temel konumuz dijital sanatı bu bölgede korumak. Medeniyetimizi ve kültürümüzü özünü koruyarak yapmak. Ayrıca bu alanda da gençlerimizle robotlarla çevremizle bağlantılar kuruyor ve dijital festivalimizle biz Türkler olarak da burada olduğumuzu bütün dünyaya da tanıtmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Artistik direktörlüğünü Esra Özkan'ın üstlendiği festivalin küratörlüğünü Rahim Ünlü, Samed Karagöz, Niyazi Erdoğan, Evgeniya Romanidi ve Türkiye'nin ilk yapay zeka küratörü Avind birlikte yürütüyor. Herkese açık ve ücretsiz olacak festivalde, işitsel ve görsel performansların, masterclassların ve tiyatroların yanı sıra pek çok konuda panel ve atölyeler gerçekleştirilecek.
Festivalin geniş sponsor ağı, etkinliğin uluslararası önemini ve kapsamını gözler önüne seriyor. Yunus Emre Enstitüsü, Turkish Airlines, Boğaziçi Üniversitesi, Trendyol, Vestel, Ars Electronica Export gibi birçok önemli kurum ve kuruluş, IDAF'a destek veriyor. İstanbul Dijital Sanat Festivali, sanatseverler için kaçırılmaması gereken bir deneyim sunarken, Türkiye'nin dijital sanat alanındaki yerini de sağlamlaştırıyor.
Bakmadan Geçme





