2008 sonrası memurlara kötü haber: Emekli maaşı asgari ücrete düşebilir
1 Ekim 2008 sonrası göreve başlayan memurları yakından ilgilendiren düzenleme, emekli maaşlarını asgari ücret seviyesine indiriyor. Uzmanlara göre, yeni sistem memurlar için büyük bir gelir kaybı anlamına geliyor.
Türkiye'de memur sayısı 5,2 milyonu aşarken, 1 Ekim 2008 sonrası göreve başlayan milyonlarca kamu çalışanı için emeklilikte büyük bir gelir kaybı riski doğdu. Sosyal güvenlik uzmanlarının açıklamalarına göre, bu tarihten sonra memur olanların emekli maaşları asgari ücret düzeyine kadar düşebiliyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun emekli maaşı hesaplama sistemini kökten değiştirdiğini vurguladı.
Yeni Sistemde Emeklilik: Ek Göstergeler Yok Sayılıyor
2008 öncesinde memurlar, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olarak derece, kademe ve ek göstergeye göre emekli maaşı alırken; yeni sistemde bu kriterler devre dışı bırakıldı. Emeklilik hesaplaması artık yalnızca brüt maaş üzerinden yapılıyor.
Ancak önemli bir sorun var: memur maaşlarının önemli bir kısmı ek ödeme şeklinde verildiği için brüt maaş düşük kalıyor. Bu da emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesine ya da altına inmesine yol açıyor.
İkramiye Hakları da Kısıtlandı
Emekli ikramiyesinde de ciddi kayıplar söz konusu. 2008 öncesi memurlar farklı sigorta kollarında çalışsa dahi ikramiye haklarını koruyabiliyordu. Fakat yeni sistemde, görevden ayrılan memurların ikramiye alma hakkı büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Aynı şekilde 4/C kapsamında isteğe bağlı prim ödeme hakkı da bu grup için geçerli değil.
3600 Ek Gösterge Emeklilikte Etkisiz
Yıllardır konuşulan 3600 ek gösterge düzenlemesi de, 2008 sonrası memurlar için hayal kırıklığı yaratıyor. Bu gösterge yalnızca aktif görevdeyken veya ikramiye hesaplamasında etkili oluyor. Emekli maaşına ise hiçbir katkısı bulunmuyor.
Uzmanlardan ve Sendikalardan Uyarı Var
Erdursun, 2008 sonrası memur olanların emeklilik sistemindeki farkı yeterince bilmediklerini belirterek, “Bu gruptaki memurlar ileride büyük bir hayal kırıklığı yaşayacak. Sendikalar ve kamu kurumları bu konuda kamuoyu oluşturmalı, acil düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Bakmadan Geçme





